Ser oscypkowy własnej roboty
Góralski serek jest znany i ceniony i chyba każdy już go jadł, natomiast nie każdy miał okazję wykonać ser tego typu samodzielnie. Zawsze wydawało mi się, że produkcja tego sera jest tajemnicą i
Jak zorganizować pomieszczenie do domowego wędzenia?
Jeśli nie wiesz jak zorganizować przestrzeń do domowego wędzenia, mamy dla Ciebie garść inspiracji od Pana Piotra. Praktyka jest najważniejsza, ale stanowisko pracy to podstawa.
Przepis na łososia wędzonego
Wędzenie ryb jest bardzo proste, potrzebne są tylko dobre ryby, wędzarnia, dobry przepis i po prostu chęci aby przygotować naprawdę smaczną potrawę, no może jeszcze odrobina cierpliwości też się przydaje. Składniki: Łosoś to ekskluzywna
Jaki wybrać termometr do wędzarni?
Jeśli zakupiłeś wędzarnię, która nie ma termometru lub zbudowałeś ją sam i zastanawiasz się, w jaki termometr ją wyposażyć, właśnie przeprowadziliśmy przegląd urządzeń do pomiaru temperatury w wędzarni. Dowiedz się więcej!
Jakie są zalety i wady wędzarni ogrodowych?
Wędzarnie amatorskie wykorzystujemy do domowej produkcji wędlin, serów i ryb. Mają jedną niezaprzeczalną zaletę: pozwalają na przygotowywanie żywności, która w swoim wyglądzie, smaku i aromacie jest wyjątkowa. Poznaj wszystkie wady i zalety
Jakie są rodzaje domowych wędzarni ogrodowych?
Przy wyborze wędzarni do domowego użytku trzeba przeanalizować ofertę dostępnych urządzeń na rynku. Nie jest jednak to łatwe, ponieważ różnorodność oferty jest dosyć bogata. Dowiedz się, czym kierować się przy wyborze wędzarni!
Wędzenie mięsa i ryb – na czym polega?
Konserwacja mięsa ma długą historię, do najstarszej metody zalicza się suszenie, my skupimy się na opisie metody konserwacji mięsa i ryb dymem, czyli wędzeniu.
Domowe wędzenie, czyli warsztat pracy hobbysty domowych wyrobów masarskich
Zawodowi Wędzarze potrzebują profesjonalnych akcesoriów do wędzenia. A co z domowymi Hobbystami? W tym poradniku przedstawimy, jak rozpocząć przygodę z domowym wędzeniem wędlin.