Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Jaki wybrać termometr do wędzarni?

Wybór termometru do wędzarni zależy od indywidualnych preferencji użytkownika i możliwości różnorodnych urządzeń pomiarowych, przydatnych w procesie wędzenia. Ich dostępność na rynku jest bardzo duża. Jakie są ich rodzaje, parametry i które tak naprawdę są warte naszej uwagi?

Termometry analogowe

Termometry analogowe to proste urządzenia, składające się z wyskalowanej tarczy, wskazówki oraz sondy. Wskazania i odczyt są obarczone pewnym błędem, jednak do amatorskich zastosowań są wystarczające.

Termometr analogowy ze szpikulcem

Termometr analogowy ze szpikulcem to urządzenie uniwersalne, które mierzy temperaturę w komorze wędzarniczej. Jednak przez to, że jest wyposażony w długą sondę na szpikulcu, można nim również zmierzyć temperaturę wewnątrz wędzonego mięsa. Dodatkowo termometr ten można wykorzystywać do pomiaru temperatury wody lub mięsa, podczas parzenia wędzonek.

Termometr analogowy do wędzarni / BBQ

Termometr do wędzarni / BBQ to drugi pod względem popularności model analogowy. Termometr  jest przystosowany do montażu w drzwiczkach lub w ścianie wędzarni, ponieważ z tylu tarczy znajduje się nagwintowana część oraz nakrętka, dzięki czemu możliwy jest praktyczny i łatwy montaż.

Wybór termometru analogowego

Na rynku dostępna jest bardzo duża oferta termometrów analogowych. Z naszej strony nie rekomendujemy zakupu najtańszych modeli, które można znaleźć w cenie już od kilku złotych. Przyzwoity model, który posłuży nam dłużej, to wydatek rzędu 15-25 zł.

Wzornictwo termometrów analogowych jest dosyć bogate i z pewnością każdy znajdzie model, który będzie dla niego odpowiedni. Zawsze warto skontaktować się ze sprzedawcą i zapytać o parametry techniczne, co pozwoli podjąć dobrą i przemyślaną decyzje zakupową.

Termometry cyfrowe

Kolejnym rodzajem termometrów do wędzarni są termometry cyfrowe. Zaletą tych termometrów jest to, że temperaturę odczytujemy na wyświetlaczu cyfrowym. Są też dokładniejsze niż termometry analogowe, natomiast każdy termometr cyfrowy wymaga zasilania.

Termometr elektroniczny z sondami

Najprostszy termometr tablicowy to elektroniczny termometr, który posiada sondę zewnętrzną na przewodzie o długości około 1-1,5 metra długości.

Elektroniczny termometr do komory wędzarniczej

Sonda, umieszczona w komorze wędzarniczej, pokazuje nam temperaturę, która jest wewnątrz. Nie możemy natomiast tego termometru używać do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.

Cyfrowy termometr do mięsa

Termometr cyfrowy z sondą do mięsa to urządzenie, które posiada kilka niezaprzeczalnych zalet:

  • pomiar temperatury wewnątrz komory wędzarniczej,
  • pomiar temperatury wewnątrz mięsa,
  • łatwość odczytu temperatury,
  • możliwość podłączenia wielu sond pomiarowych (w bardziej zaawansowanych konstrukcjach),
  • możliwość komunikacji zewnętrznej (poprzez Bluetooth lub WiFi),
  • inne przydatne funkcje, takie jak: alarm, timer, zmienne skale temperatury, itp.

Nowoczesne termometry cyfrowe typu SMART

W termometrach cyfrowych wyposażonych w moduł bluetooth lub WiFi możliwa jest komunikacja ze smartfonem i obserwowanie temperatury na wyświetlaczu telefonu (przykładem jest tzw. inteligentny termometr do wędzenia i grillowania). Do tego celu służą specjalne aplikacje, które instaluje się w telefonie po ściągnięciu oprogramowania z internetu.

Niektóre termometry cyfrowe posiadają własne odbiorniki bezprzewodowe, na których można kontrolować temperaturę podczas wędzenia. Zasięg, na jaki możliwa jest komunikacja przez bluetooth czy WiFi, wynosi od 30 do 100 metrów, co znacznie podnosi komfort ich użytkowania.

Przy zakupie termometrów cyfrowych, podobnie jak w przypadku termometrów analogowych, należy kierować się zasadą dobrego stosunku ceny i jakości oraz przemyśleć, ile sond pomiarowych będzie nam potrzebnych.

Dodatkowe sondy w termometrach

Wiele modeli cyfrowych posiada w standardzie 2 sondy (np. termometr elektroniczny z 2 sondami), jednak wiele urządzeń posiada możliwość rozbudowy o kolejne sondy.

Sondy bezprzewodowe Broil Kinga

Dla tych klientów, którzy nie lubią przewodów łączących sondy z głównym termometrem, również znajdzie się interesująca oferta z firmy Broil King, gdzie możemy znaleźć termometr z sondami bezprzewodowymi.

Ostateczna decyzja – wybór termometru do wędzarni

W artykule opisaliśmy termometry, które służą do pomiaru temperatury wewnątrz wędzarni oraz wewnątrz wędzonego mięsa. Mamy nadzieję, że informacje w nim zawarte okażą się pomocne przy wyborze właściwego urządzenia.

Zachęcamy do kontaktu z nami, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości!

Zostaw komentarz