Przepis na łososia wędzonego
Wędzenie ryb jest bardzo proste, potrzebne są tylko dobre ryby, wędzarnia, dobry przepis i po prostu chęci aby przygotować naprawdę smaczną potrawę, no może jeszcze odrobina cierpliwości też się przydaje.
Składniki:
Łosoś to ekskluzywna ryba, smaczna i bogata w zdrowe tłuszcze, którą po uwędzeniu można serwować na wiele sposobów. Kunsztownie podana ryba może zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół i podniesie autorytet domowego szefa kuchni.
- Kilka szt. płatów łososia.
- 800 g gruboziarnistej soli
- 500 g cukru brązowego
- 3 kopiaste łyżki białego pieprzu
Solenie na sucho:
Mieszanka soli cukru i pieprzu posypać grubo płaty łososia z obu stron.
Tak przygotowane płaty umieścić w chłodnym miejscu na tacy na około 24 godziny.
Wędzenie:
Płaty po tym czasie tracą sporo wody. Po 24 godzinach oczyszczamy płaty łososia z pozostałości soli
Płaty umieszczamy w komorze wędzarni i obsuszamy aż powierzchnia ryb będzie sucha. Najlepiej sprawdzić dłonią, jeśli po dotknięciu ryb dłoni nie ma wilgoci, można przystąpić do wędzenia.
Rybę wędzimy dymem o temperaturze 25 o C przez około 3,5 godziny.
Po tym czasie rybę studzimy i jest gotowa do konsumpcji, łososia można kroić w cienkie pasy i podawać z plastrami cytryny.
Oczywiście uwędzonego łososia możemy serwować na wiele sposobów.