Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Przepis na łososia wędzonego

Wędzenie ryb jest bardzo proste, potrzebne są tylko dobre ryby, wędzarnia, dobry przepis i po prostu chęci aby przygotować naprawdę smaczną potrawę, no może jeszcze odrobina cierpliwości też się przydaje.

Składniki:

Łosoś to ekskluzywna ryba, smaczna i bogata w zdrowe tłuszcze, którą po uwędzeniu można serwować na wiele sposobów. Kunsztownie podana ryba może zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół i podniesie autorytet domowego szefa kuchni.

  • Kilka szt. płatów łososia.
  • 800 g gruboziarnistej soli
  • 500 g cukru brązowego
  • 3 kopiaste łyżki białego pieprzu

Solenie na sucho:

Mieszanka soli cukru i pieprzu posypać grubo płaty łososia z obu stron.

Tak przygotowane płaty umieścić w chłodnym miejscu na tacy na około 24 godziny.

Wędzenie:

Płaty po tym czasie tracą sporo wody. Po 24 godzinach oczyszczamy płaty łososia z pozostałości soli

Płaty umieszczamy w komorze wędzarni i obsuszamy aż powierzchnia ryb będzie sucha. Najlepiej sprawdzić dłonią, jeśli po dotknięciu ryb dłoni nie ma wilgoci, można przystąpić do wędzenia.

Rybę wędzimy dymem o temperaturze  25 o C przez około 3,5 godziny.

Po tym czasie rybę studzimy i jest gotowa do konsumpcji, łososia można kroić w cienkie pasy  i podawać z plastrami cytryny.

Oczywiście uwędzonego łososia możemy serwować na wiele sposobów.

Zostaw komentarz