Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

10 przykazań na spektakularne sukcesy w grillowaniu

Każdy chce być grill masterem lub grill masterką ponieważ sukces w grillowaniu to smaczne potrawy, uznanie znajomych czy domowników ale też osobista satysfakcja z naszych kulinarnych wysiłków.

W dobie popularności programów kulinarnych i ogólnie dostępnej wiedzy każdy ma możliwość podnieść swoje umiejętności i stać się ekspertem w grillowej kuchni. Osobiście brakuje mi jednak  w tej dostępnej wiedzy pewnych informacji, które mogą być kluczowym czynnikiem sukcesu i w tym artykule chciałbym przekazać 10 zasad na spektakularne sukcesy w grillowaniu.

Czysty i gorący ruszt w grillu to podstawa, grill trzeba rozgrzewać minimum 10-15 minut tak aby ruszt był odpowiednio gorący Położona potrawa na brudnym ruszcie będzie przywierała. Na gorącym i czystym ruszcie potrawy łatwiej się rumienią nie występuje zbędne zadymienie a potrawy nie będą posiadały gorzkiego posmaku i aromatu z poprzedniego grillowania. Czyszczenie rusztu bardzo łatwo wykonać szczotką szeroką z włosiem z palmy firmy Broil King 65648 kilka posuwistych ruchów i ruszt będzie czysty.

Szeroka szczotka z włosiem z palmy

Pamiętajmy aby pozostałości po grillowaniu poddać pirolizie, czyli wypalaniu w wysokiej temperaturze, wówczas czyszczenie rusztu będzie bardzo łatwe. Po oczyszczeniu powierzchni rusztu, nie zapomnijmy o pokryciu, olej konserwuje ruszt, który będzie nam służył niezawodnie. Olej możemy nanieść na ruszt pędzelkiem silikonowym np: Pędzel silikonowy Imperial 64013

Pędzel silikonowy Imperial

Pokrycie rusztu warstwą oleju można przeprowadzić prz pomocy Rozpylacza oleju Broil King 60945, to znacznie ułatwia i przyśpiesza całą operację.

2. Stosowanie przyprawy do potraw wzbogaca ich smak i aromat. Przyprawy nadają potrawom wykwintnego smaku, solenie potraw jest bardzo istotne dla naszych „kubków smakowych” Tłuszcz jest przewodnikiem smaku więc potrawę najpierw należy posmarować lub spryskać olejem a później posypać  z każdej strony przyprawami. Dzięki olejowi przyprawy będą się lepiej trzymać powierzchni potrawy, poza tym olej zapobiega przywieraniu do rusztu. Lepiej więc  nanieść olej na grillowaną porcję np.; mięsa. Możemy skorzystać z gotowych mieszanek, które już posiadają już dostosowany skład do konkretnego rodzaju poprawy. Polecam przyprawy firmy ,,Cape Herb&Spice”, duży wybór gotowych mieszanek pozwoli zadowolić każdego mistrza grillowania.

3. Dwie strefy temperaturowe w grillu ułatwiają grillowanie. W grillach gazowych jedna strefa temperaturową jest na ruszcie głównym a druga na ruszcie górnym. Jeśli jakaś potrawa zbyt szybko się piecze lub grillujemy dwa różne produkty, które wymagają nieco różnych temperatur to tworząc w grillu dwie strefy temperaturowe możemy grillować jednocześnie i pod większą kontrolą.

4. Temperatura jako jeden z najważniejszych czynników sukcesu.

Każdy rodzaj potrawy wymaga  określonej temperatury. Żelazna zasad mówi że cienkie i delikatne kawałki udają się lepiej w wysokiej temperaturze, grubsze i twarde będą lepiej ugrillowane w niższej temperaturze i metodą pośrednią.

5. Nie grillować za dużo na raz.  Jeśli na ruszcie ułożymy takie ilości produktów, że będzie on w 100 % zapełniony to będzie nam bardzo trudno reagować  Maksymalne wypełnienie rusztu nie powinno przekraczać 75% jego powierzchni, dzięki temu będziemy mogli wygodnie przekładać poszczególne porcje grillowanych potraw.

6. Grillować przy zamkniętej pokrywie, jest bardzo ważne ze względu na utrzymanie stabilnej temperatury podczas grillowania. Zamknięta pokrywa w grillu zdławia ewentualny ogień oraz zapobiega przesuszaniu potrawy i ulatnianiu się grillowych aromatów. W grillach Broil King ze względu na specjalną konstrukcję ( jednolity odlew ze stopu aluminium dna piekarnia) oraz dobrej izolacyjności pokrywy uzyskujemy efekt termosu, co zapewnia stabilną temperaturę oraz minimalizowanie ubytku wilgoci w grillowanych potrawach

7. Nie odwracać grillowanych produktów zbyt często. Zazwyczaj powinniśmy odwracać produkty raz lub maksymalnie dwa razy.  Po prostu przy wielokrotnym odwracaniu możemy rozerwać grillowana porcję. Unikamy też przekłuwania oraz przesuwania produktów  wpływa to negatywnie na ich smak i kolor. Do procesu odwracania potraw rekomenduję użycie długiej łopatki Imperial 64010 wygodny uchwyt oraz długa część robocza łopatki zapewniają bardzo wygodne i precyzyjne operowanie porcjami w grillu.

Długa łopatka Imperial

Dla tych użytkowników, którzy chcieliby chwycić grillowaną porcję polecam Szczypce Imperial  64012, dzięki specjalnie wyprofilowanym krawędziom szczypiec, chwyt porcji jest bardzo stabilny.

Szczypce Imperial

8. Dym wskaźnikiem, który należy uważnie obserwować. Jeśli podczas grillowania wydobywa się lekki białawy dym oznacza to, że grillowanie przebiega prawidłowo. W przypadku kiedy z grilla ulatnia się gęsty czarny dym oznacza to że coś złego się dzieje z naszymi grillowanymi produktami. Może dochodzić do zwęglania się potraw, w takiej sytuacji należy szybko reagować, jeśli nie jest jeszcze za późno.

9. Lepiej mierzyć niż zgadywać. Mierzenie temperatury w potrawie bardzo ułatwia grillowanie, nie trzeba wówczas zgadywać co się dzieje wewnątrz a za każdym razem grillowana potrawa jest pod kontrolą. Rynek oferuje dzisiaj naprawdę wiele urządzeń. Sondy termometru umieszczamy w potrawie a dzięki wgranym ustawieniom w termometrach sygnał akustyczny powiadomi nas o zbliżającym się zakończeniu grillowania potrawy.

Do mierzenia temperatury rekomenduję zakup dobrego termometru z sondą lub sondami, które będziemy mogli umieścić w grillowanej porcji. Polecam Inteligentny termometr Grilleye Max GE0006-S

10. Eksperymentować i wdrażać nowe pomysły.  Grill dzisiaj nie służy tylko do przygotowywania kiełbasek i karkówek, to urządzenie na którym przygotujemy wiele różnorodnych potraw a nawet upieczemy smaczna pizzę i chleb. Duży wybór akcesoriów przygotowanych przez producenta grilli Broil King umożliwia nam dowolne kulinarne eksperymentowanie. Wszystkim fanom pizzy polecam przygotowywanie tego dania wykorzystując Zestaw do pizzy z łopatką 69816 z firmy Broil King

Zestaw do pizzy

Przestrzegając powyższych sugestii, możemy mieć pewność, że nasze grillowe potrawy będą smaczne, soczyste i aromatyczne. Korzystajmy też z wielu dodatkowych akcesoriów do grillowania, które ułatwią na cały proces i pozwolą wejść na wyższy poziom naszych grillowych kompetencji.

Zostaw komentarz