Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Piec do pizzy do grilla nowość od Broil King

Kto nie próbował przygotowywać własną domową pizzę, często jednak tej własnoręcznie czegoś brakowało. Pierwszym problem który można łatwo rozwiązać jest odpowiedni rodzaj mąki. Do przygotowania pizzy potrzebna jest tzw. „mąka zero”, która posiada dużą zawartość glutenu.

Dzisiaj taka mąka jest dostępna w większości sklepów i nie ma problemów z jej zakupem.

Drugim ważnym uwarunkowaniem są drożdże, te piekarnicze nie zawsze dawały zadawalające efekty więc dobrze jest używać specjalnych drożdży instant dedykowanych do ciasta na pizzę.

Chyba jednym z najważniejszych czynników sukcesu w przygotowaniu smacznej chrupiącej pizzy jest piec do jest pieczenia. Pizza potrzebuje wysokiej  temperatury a w piekarnikach domowych maksymalną temperaturę jaką możemy uzyskać to około 260 °C, natomiast do pieczenia pizzy potrzebna jest wyższa.

Jednak od czego mamy grille gazowe, ponieważ w grillach gazowych firmy Broil King osiągnięcie 350°C i wyższych temperatur nie stanowi problemu, to od kiedy zacząłem piec pizzę w grillu, to mogę rozkoszować się jej wybornym smakiem i chrupkością jaką trudno mi było osiągnąć w domowym piekarniku.  

Do samego pieczenia pizzy używam prostokątnego kamienia do pizzy 69842 który znajduje się w dostępnych akcesoriach firmy Broil King Pamiętajmy że kamień przed położeniem pizzy należy rozgrzewać przez około 20-25 minut.

Czas rozgrzewania kamienia liczymy od tego momentu kiedy grill osiągnie maksymalną temperaturę.

Do ułożenia pizzy na kamieniu a później jej zdjęcia z grilla używam stalowej łopatki do pizzy 69800, która ma składaną rączkę, dzięki takiemu rozwiązaniu łopatka nie zajmuje wiele miejsca. Stal szlachetna z której jest wykonana łopatka pozwala na utrzymanie tego narzędzia w czystości.

Stalowa łopata do pizzy

Jednak nadal miałem wrażenie, że czegoś mi brakowało przy przyrządzaniu pizzy, że jak bym dysponował jakimś narzędziem do  skupiania ciepła, które wnikałoby bez rozpraszania do pizzy to efekt były jeszcze lepszy.

Mam to czego od jakieś czasu poszukałem, w nowych produktach od firmy Broil King znajduje się piec do pizzy do grilla 69900, to jest właśnie to akcesorium które pozwala skupiać jeszcze bardziej energię cieplną przy pieczeniu pizzy.

,,Piec do pizzy do grilla firmy Broil King jest jednym z elementów systemu DO MORE. Pasuje zarówno do prostokątnego kamienia do pizzy oraz żeliwnej planchy . Kopuła pieca jest otwarta z tyłu, więc dla posiadaczy grilla z palnikiem rożna daje więcej możliwości. Otóż włączając palnik rożna gorące powietrze będzie kierowane bezpośrednio do pieca. W rezultacie nasza pizza będzie idealnie wypieczona i chrupiąca.

Taki proces jest możliwy ponieważ piec jest otwarty z tyłu, dla wkładania do pieca pizzy jest on również otwarty z przodu. Jeśli nie posiadacie palnika dedykowanego do rożna to nie ma problemu, energia cieplna będzie pochodziła z palników głównych i to też będzie wystarczające aby uzyskać fenomenalna pizzę,

Jeżeli chcesz, aby Twoja pizza z grilla smakowała jak z prawdziwej włoskie trattorii wypróbuj kamień z piecem  do pizzy na swoim grillu gazowym!

No cóż, mogę śmiało podsumować, że piec do pizzy będzie ciekawą propozycja dla tych, którzy poszukują perfekcyjnej pizzy.

Zostaw komentarz