Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Szaszłyk bez trudu.

Szaszłyk to jedno z prostszych dań przyrządzanych na grillu, danie to ma swoje korzenie w Turcji i w Armenii. Mój znajomy Ormianin Tarik twierdzi, że jest to danie wyłącznie ormiańskie i stanowi element kulinarnej kultury ormiańskiej. Jeśli ormianin chce uświetnić przyjęcie i okazać szacunek gościom to na stole z przysmakami nie może zabraknąć szaszłyków, jest to więc danie szczególne w kuchni ormiańskie.

Podobnie jest też w Polsce, szaszłyki uchodzą, za danie bardziej wyszukane, które wymaga wyższych umiejętności kulinarnych, więc jak chcemy błysnąć przez gośćmi to również serwujemy szaszłyki i nie mogą one pochodzić ze znanych sieci handlowych.

Przygotowanie szaszłyków nie jest nadmiernie trudne a składniki z których jest skomponowana porcja stanowi o smaku potrawy, dodatkowo różnorodność składników powoduje, że szaszłyk prezentuje się nader atrakcyjne.

Pora na podanie składników, nadmieniam że co do mięsa to oczywiście może to być każdy rodzaj i możemy łączyć kilka rodzajów, ja stosuję proste zestawienie wieprzowiny w postaci boczku oraz mięso drobiowe z piersi kurczaka.

Wiem, wiem, ortodoksi twierdzą, że bez mięsa baraniego nie ma szaszłyka ale tak ja pisałem na wstępie danie ma być łatwe w przygotowaniu nawet dla grillowego laika i nie wymagające jeśli chodzi o same składniki.

Składniki:

  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona/ żółta
  • Cebula biała/ czerwona
  • Cukinia- sugeruję mniejsze okazy, będzie sam miąższ bez pestek
  • Boczek wędzony
  • Pierś z kurczaka
  • Przyprawy- może być gotowa mieszanka do szaszłyków a do skomponowania własnej mieszanki będą potrzebne: sól, słodka lub ostra mielona papryka, majeranek otarty, pieprz mielony, kilka łyżek oleju jadalnego.
  • Sos bbq w zależności od upodobania lub ketchup, który podajemy przy serwowaniu już gotowej potrawy.

Nie podaję ilości oraz gramatur ponieważ tak naprawdę wszystko zależy od liczebności gości, którym będziemy chcieli zaserwować szaszłyki.

Kawałki warzyw i mięsa  nie powinny być zbyt duże sugeruję aby wielkość warzyw i boczku nie  były większe niż 4×4 cm, porcje piersi z kurczaka mogą być nieco mniejsze.

Macerowanie mięsa:

Pamiętajmy aby mięso z kurczaka przez minimum 4 godziny macerować w przyprawach z odrobiną oleju.

Po pokrojeniu pozostałych składników umieszczamy ich na szpikulcach zaczynając od plastra boczku

(w przypadku kiedy boczek posiada chrząstki, należy bądź je wyciąć lub odciąć fragment z plastra, z boczku również usuwamy skórę), nakładamy składniki na szaszłyka naprzemiennie mięso drobiowe od boczku należy przedzielić warzywami.

Technika i technologia:

Szaszłyki najlepiej grillować metodą konwekcyjną, sugeruję wykorzystywać w grillu górną półkę, do przygotowania szaszłyków. Dobrze jest zastosować zestaw do szaszłyków firmy Broil king który możesz znaleźć tutaj ale w tym przypadku zestaw możemy ustawić na ruszcie głównym. Możemy również używać samych podwójnych szpikulców do szaszłyków z firmy Broil King, które bardzo ułatwiają przygotowanie porcji.

To ułatwienie w przypadku akcesoriów Broil King polega na tym, że w zestawie znajduję się podstawa do umieszczenia przygotowanych szaszłyków a podwójne szpikulce powodują, że umieszczone porcje nie będą się obracać, dzięki specjalnym gniazdom, które umożliwiają stabilne ułożenie szaszłyków i obracanie ich co 90°.

Podwójne szpikulce mają tak dobrany wymiar, że przy stronie z uchwytem możemy je umieścić pomiędzy żebraki górnego rusztu w grillach Broil King.

Ważnym parametrem podczas grillowania jest temperatura, ja rekomenduję aby grillować w temperaturze w przedziale 150-180°C wówczas wszystkie składniki grillują się równomiernie i nie będą się przypalać, samo grillowanie zajmuje około15-20 minut w zależności od wielkości porcji. To tyle jeśli chodzi i technikę i technologię przygotowywania szaszłyków.

Po ugrillowaniu szaszłyk możemy podawać z sosem bbq lub z ketchupem, można zaserwować również sałatkę no i nie zapomnijmy o pieczywie, które można podpiec na grillu aby było gorące i chrupkie jak z chlebowego pieca.

Smacznego😉

Zostaw komentarz