Rożno w grillu gazowym
Grillowanie na rożnie
Przy zakupie grilla często podejmujemy decyzje, że nie będziemy używać rożna w grillu i zakupiony grill nie jest w nie wyposażony. No cóż z czasem jednak nasze podejście może ulec zmianie i zapragniemy grillować przy użyciu rożna.
Zestawy rożna
W ofercie akcesoriów marki Broil King znajdziemy rożna elektryczne zasilane napięciem z sieci. Jeśli nie ma możliwości podłączenia do sieci mamy również rożno, które zasilane jest bateriami. Zasilanie bateryjne to duże udogodnienie, ponieważ niezależne zasilanie umożliwia pełną mobilność grilla.
W grillach Broil King już od modelu Monarch piekarnik jest wyposażony w uchwyt do rożna na którym można umieścić cały mechanizm obracający potrawę.
Grille które fabrycznie są wyposażone w różno posiadają również dedykowany palnik służący do grillowania. Jednak i bez palnika możemy grillować na rożnie na zasadzie konwekcyjnej.
Potrawy z rożna i akcesoria
Najbardziej popularną potrawą jaką przygotowujemy na rożnie oczywiście jest kurczak ale duże kawałki mięsa również możemy grillować przy wykorzystaniu rożna. Grillowanie na rożnie ma bardzo dużą zaletę ponieważ soki zawarte w potrawie równomiernie się rozkładają i cała potrawa jest soczysta.
Grillowane potrawy można dodatkowo aromatyzować poprzez umieszczenie pod nimi brytfanki z winem, wodą z ziołami lub aromatycznymi dodatkami. Ważne aby podczas grillowani na rożnie cały czas pod potrawą znajdowała się z brytfanka z płynem ponieważ to zapewni dodatkowe nawilżenie.
Poza grillowaniem kurczaka czy dużego kawałka mięsa na rożnie możemy również grillować owoce morza lub warzywa. Tak to jest możliwe! wystarczy uzupełnić wyposażenie grilla o kosz płaski który jest dostosowany do rożna.
Dla koneserów aromatycznych potraw, poza ziołami, piwem lub winem możemy stosować do również kawałki drewna, z których w grillu będzie powstawał aromatyczny dym.
W ofercie Broil Kinga znajdują się również kawałki drewna pochodzące z beczek po rumie czy winie, można również znaleźć wiórka drewniane. Zrębki moczymy w wodzie i umieszczamy w skrzynce do wędzenia marki Broil King.
Grillując potrawy na rożnie, należy odpowiednio przygotować grilla, należy zdjąć ruszty oraz górną półkę w piekarniku.
Pod kontrolą powinna też być temperatura, ponieważ jest to niewątpliwie czynnik sukcesu dla grillowanej potrawy.
W pierwszej fazie grillowania mięsa zawsze powinna być wyższa temperatura w piekarniku grilla ponieważ zależy nam aby białko ścięło się na powierzchni zatrzymując soki w środku.
Do kontroli temperatury dobrze jest stosować wyskalowane mini termometry do wieprzowiny lub drobiu marki Broil King.
Dzięki kontroli temperatury wewnątrz nasze potrawy nie będą surowe w środku i jednocześnie dobrze zgrillowane na powierzchni zachowując odpowiednią soczystość.
Zachęcam do grillowania na rożnie ponieważ otwiera to nowe możliwości na kulinarne doznania.