Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Rożno w grillu gazowym

Grillowanie na rożnie

Przy zakupie  grilla często podejmujemy decyzje, że nie  będziemy  używać rożna w grillu i zakupiony grill nie jest w nie wyposażony. No cóż z czasem jednak nasze podejście może ulec zmianie i zapragniemy grillować przy użyciu rożna.

Zestawy rożna

W ofercie akcesoriów marki Broil King  znajdziemy rożna elektryczne zasilane napięciem z sieci. Jeśli nie ma możliwości podłączenia do sieci mamy również rożno, które zasilane jest bateriami. Zasilanie bateryjne to duże udogodnienie, ponieważ niezależne zasilanie umożliwia pełną mobilność grilla.

Zestaw rożna obrotowego

W grillach Broil King już od  modelu Monarch  piekarnik jest wyposażony w uchwyt do rożna na którym można umieścić cały mechanizm obracający potrawę.

Grille które fabrycznie są wyposażone w różno posiadają również dedykowany palnik służący do grillowania. Jednak i bez palnika możemy grillować na rożnie na zasadzie konwekcyjnej.

Potrawy z rożna i akcesoria

Najbardziej popularną potrawą jaką przygotowujemy na rożnie oczywiście jest kurczak ale duże kawałki mięsa również możemy grillować przy wykorzystaniu rożna. Grillowanie na rożnie ma bardzo  dużą zaletę ponieważ soki  zawarte w potrawie równomiernie się rozkładają i cała potrawa jest soczysta.

Grillowane potrawy można dodatkowo aromatyzować poprzez umieszczenie pod nimi brytfanki z winem, wodą z ziołami lub aromatycznymi dodatkami. Ważne aby podczas grillowani na  rożnie cały czas pod potrawą znajdowała się z brytfanka z płynem ponieważ to zapewni dodatkowe nawilżenie.

Brytfanna ze stali szlachetnej

Poza  grillowaniem kurczaka czy dużego kawałka mięsa na rożnie  możemy również grillować owoce morza lub  warzywa. Tak  to jest możliwe! wystarczy uzupełnić wyposażenie grilla o kosz płaski który jest dostosowany do rożna.

Płaski kosz do rożna

Dla  koneserów aromatycznych potraw, poza ziołami,  piwem lub winem możemy stosować do  również kawałki drewna, z których w grillu będzie powstawał aromatyczny dym.

W ofercie Broil Kinga znajdują  się również kawałki drewna pochodzące  z beczek po rumie czy winie, można również znaleźć wiórka drewniane. Zrębki moczymy w wodzie i umieszczamy w  skrzynce do wędzenia marki Broil  King.

Skrzynka do wędzenia

Grillując potrawy  na  rożnie, należy odpowiednio przygotować grilla, należy  zdjąć ruszty oraz górną półkę w piekarniku.

Pod kontrolą powinna  też  być temperatura, ponieważ jest to niewątpliwie czynnik sukcesu dla  grillowanej potrawy.

W  pierwszej fazie grillowania mięsa zawsze powinna być wyższa  temperatura w piekarniku grilla  ponieważ zależy nam aby białko ścięło się na powierzchni  zatrzymując soki w środku.

Do kontroli temperatury dobrze jest stosować wyskalowane mini  termometry do wieprzowiny lub drobiu marki Broil King.

Zestaw mini termometrów

Dzięki kontroli temperatury wewnątrz nasze potrawy nie będą  surowe w środku i jednocześnie dobrze zgrillowane na powierzchni zachowując odpowiednią soczystość. 

Zachęcam do grillowania na rożnie  ponieważ  otwiera to nowe  możliwości  na kulinarne doznania.

Zostaw komentarz