Technologia grillowania żeberek wieprzowych
Pozytywne efekty grillowania, to marzenie każdego użytkownika grilla, no bo po co nam urządzenie na którym efekty naszych kulinarnych wyzwań nie przynoszą spodziewanych efektów.
W tym artykule chciałbym przedstawić kilka grillowych trików, które będą wspierać nasze grillowe wysiłki przy przygotowaniu smacznych i soczystych żeberek.
Ugrillowane żeberka z grilla są nie lada przysmakiem, oczywiście jak dobrze je przyrządzimy. Maceracja mięsa w przyprawach jest bardzo ważna, aby mięso nabrało aromatów z przypraw oraz odpowiedniego stopnia słoności ale najważniejszy jest w uzyskaniu satysfakcji z potrawy sam proces grillowania Przy grillowaniu żeberek stosujemy technologię „low and slow” czyli w niskiej temperaturze i powoli, zapoznajmy się zatem jak ugrillować żeberka, aby
Po pierwsze żeberka powinny być grillowanie metoda pośrednią czyli ciepło powinno pochodzić od ogrzanego powietrza w przestrzeni wewnętrznej grilla.
Drugim istotnym elementem powodzenia w przygotowaniu żeberek z grilla jest temperatura. Najlepiej jak grillujemy w temperaturze w przedziale od 110-150 °C.
Trzecim elementem jest tutaj czas, żeberka potrzebują dużo czasu nawet do kilku godzin. Więc jeśli chcemy przyrządzić jakieś danie na szybko to danie z żeberkami nie będzie dobrym wyborem. Dlaczego żeberka wymagają długie czasu grillowania? Ponieważ kalogen zawarty w tkance łącznej musi się stopić i aby to nastąpiło potrzebuje dużo czasu i energii. Niska temperatura działając na bardzo silnie skręcone włóka kalogenu powoduje że te włókna stopniowo się rozluźniają i powstaje z nich żelatyna, która nadaje mięsu delikatną konsystencję. Ważne jest tutaj to że kalogen wiąże wodę co z kolei powoduje soczystość mięsa.
Po czwarte glazurowanie- Jeśli w podczas grillowania chcemy poglazurować powierzchnię, żeberek sosem to pamiętajmy aby sos był gorący, jeśli będzie zimny przy kontakcie z mięsem będzie go wychładzał co skutkuje szybkim ścięciem kalogenu, skurczeniem się odległości pomiędzy białkiem a w efekcie mięso będzie twarde. Jest to dosyć częsty błąd przy grillowaniu, dlatego tak gorąco apeluję do kupujących grille aby ich urządzenia były wyposażone w kuchenki boczne, dzięki czemu zawsze będziemy dysponować gorącym sosem do glazurowania mięsa. A propos glazurowania żeberek, to sos powinniśmy nanieść na powierzchnię potrawy na 20-30 minut przed zakończeniem grillowania.
Po piąte – kiedy wiemy, że żeberka są już gotowe do konsumpcji?
Jeśli mięso oddziela się od kości to znak, że proces grillowania dobiegł końca i możemy przystąpić do konsumpcji. Sprawdzamy to poprzez uchwycenie kości szczypcami do grillowania i spróbować ją poruszyć, kość powinna być poluzowana. Pamiętamy aby mięso zachowało sprężystość, jeśli będzie przepieczone będzie twarde a nie to taki efekt nam chodzi.
Mam nadzieję, że powyższe rady pozwolą na przygotowanie smacznych żeberek z grilla.