Kurczak z rożna z dodatkami
Kurczak z rożna to dosyć łatwa potrawa do przygotowania, smakowo, zapachowo i wizualnie bardzo atrakcyjna, jedną ugrillowaną sztuką jesteśmy w stanie obdzielić od 4- 6 osób w zależności od wielkości kurczaka. Na smak dnia olbrzymi wpływ maja przyprawy ale też pochodzenie drobiu, jeśli możemy nabyć kurczaka z chowu gospodarczego to jakość mięsa smak i zapach będzie dużo lepszy. Dla tych którzy są zdani na zakup w sklepie trzeba kurczak dobrze przyprawić! Zajmijmy się zatem przepisem, poniżej składniki na grillowanego kurczaka.
Składniki na kurczaka z rożna
- Kurczak 1 sztuka
- Przyprawy, możemy użyć gotowej mieszanki dedykowanej do drobiu
- Wegeta lub Warzywo- 2 łyżeczki
- Kostka rosołowa
- Olej rzepakowy 5-7 łyżki stołowe
- Cytryna lub pomarańcz – 5 7 plastrów
- Majeranek
- Woda lub piwo około 0,5-1 itra
Przygotowanie kurczaka:
Kurczaka należy opłukać pod bieżącą wodą, przyprawy wegete oraz kostkę rosołową wymieszać z olejem na jednolitą papkę oraz natrzeć kurczaka po w środku oraz na powierzchni.
Tak przygotowanego kurczaka umieszczamy w lodówce na 1 dobę i aby nie wysychał umieszczamy go w zamkniętym pojemniku lub w worku foliowym.
Po zakończeniu maceracji mięsa, podudzia oraz skrzydła wiążemy nićmi wędzarniczymi tak aby stanowiły jedność z korpusem kurczaka ( luźne części utrudniałyby obracanie kurczaka na rożnie). Tak przygotowanego kurczaka nadziewamy na pręt oraz zabezpieczamy kolcami z obu stron, kolce wbijamy maksymalnie głęboko w mięso tak aby podczas obracania nie poluzowało nam się.
Grilla rozgrzewamy do temp 180 °C i do dalszego grillowania używamy tylko bocznych palników, co znaczy że będziemy grillować kurczaka na zasadzie konwekcyjnej. Umieszczamy całość w grillu, pamiętajmy aby wyważyć kurczaka przeciwwagą rożna.
Do brytfanki nalewamy około wodę lub piwo, wsypujemy majeranek oraz umieszczamy plastry cytryny lub pomarańcza.
Kurczaka grillujemy około 2 godzin, jeśli nasz kurczak jest dosyć duży to grillowanie może potrwać nawet 2,5 -3 godziny.
W trakcie grillowania kontrolujemy czy wszystko przebiega prawidłowo, jeśli płyn w brytfance umieszczonej pod kurczakiem znacznie odparował to należy go uzupełnić.
Jeśli posiadamy termometr do pomiaru temperatury z sondą to grillowanie powinniśmy zakończyć jeśli mięso osiągnie temperaturę 75-78 °C (możemy zmierzyć w udzie lub w piersi kurczaka).
Składniki na zapiekane ziemniaki z dodatkiem kurkumy oraz kminku
- Kurkuma 1 łyżeczka
- Kminek 1-2 łyżeczki
- Majeranek lub przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 4-5 łyżek
- Ziemniaki 4- 6 szt. zależności od wielkości
- Sól do smaku lub wegeta
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą oraz gotujemy bez obierania tzw. ziemniaki w mundurkach, wodę solimy a po tym jak ziemniaki będą już miękkie studzimy je i obieramy ze skórki.
Ugotowane ziemniaki kroimy w ósemki lub w większe kawałki oraz podsmażamy je wstępnie na oleju na patelni w dodatkiem kurkumy, kminku, możemy dodatkowo wzbogacić smak odrobiną Wegety oraz majeranku czy gotowej mieszanki ziołowej do ziemniaków.
Całość lekko podsmażamy mieszając tak aby ziemniaki były jednolicie zabarwione kurkumą samo podsmażanie nie powinno być zbyt długie, 5 minut w zupełności wystarczy.
Na około 20-30minut przed zakończenie grillowania kurczaka, usuwamy z brytfanki płyn i umieszczamy w niej ziemniaki.
Kurczaka porcjujemy i konsumujemy z dodatkiem zapiekanych w grillu ziemniaków oraz surówek ze świeżych lub konsekrowanych warzyw.
Pamiętajmy że podczas operowania w grillu narażamy dłonie na wysoką temperaturę, dobrze by było zabezpieczyć ręce rękawiczkami przeznaczonymi do grillowania.
Powodzenia 😊