Najprostsze danie na grillu
Każdy fun grillowania będzie chciał zaprezentować swoje kulinarne umiejętności jak nie drugiej połowie czy najbliższej rodzinie to z pewnością będzie chciał zabłysnąć przed znajomymi. Grillowanie na grillu gazowym jest naprawdę łatwe i nawet laik jest w stanie przygotować kila prostych w przygotowaniu potraw. Dzisiaj chciałbym zaprezentować najbardziej proste danie i nie będą to kiełbaski z grilla, jednak po podaniu na talerzu zrobi się odrobinę wykwitnie.
Przepis na karkówkę z grilla z pieczonymi ziemniakami oraz jogurtowo serowym sosem z czosnkową nutą.
Do przygotowania potrawy będą potrzebne:
Kilka ziemniaków średniej wielkości ( nie mogą być młode)
Kilka plastrów karkówki o o grubości ok 1,5 cm
Przyprawy do mięsa:
sól, pieprz ziołowy, majeranek lub gotowy zestaw przypraw do karkówki na grilla.
kilka łyżek stołowych oleju uniwersalnego lub ryżowego
Składniki sosu:
300 ml sera białego zmielonego jak do sernika
330 ml gęstego jogurtu typu greckiego
1 szt. ogórek średniej wielkości świeży
1-2 ząbki czosnku
łyżka ziół prowansalskich
mała gałązka kopru zielonego
sól do smaku
Przygotowanie sosu:
Zcieramy ogórek na tarce warzywnej, solimy oraz pozostawiamy na kilka minut aby ogórek “puścił ” wodę. Jak wydzieli się już płyn dosyć mocno wyciskamy aby w miążu pozostało jak najmniej płynu.
Ser i jogurt łączymy, dodajemy starty ogórek wciskamy czosnek, posypujemy ziołami oraz sola i całość mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Aby smaki zbalansowały się z sosie sugeruję go przygotować na 24 godziny przed konsumpcją
Przed podaniem sosu można posiekac na drobno koper oraz posywać sos po wierzchu.
Przygotowanie karkówki:
Plastry karkówki lekko zbić młotkiem do mięsa lub podziurawić widelcem.
Natrzeć porcje mięsą solą i ziołami oraz polać kilkoma łyżkami oleju oraz całość wymieszać. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Mięso można analogicznie jak sos przygotować na dzień wcześniej.
Ziemniaki:
Ziemniaki ze skórką umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem oraz zawinąć w folię aluminiową.
Grillowanie:
Rozgrzać grilla do osiągniecia 250-260 oC
Na górną półkę grilla ułożyć ziemniaki, po 5 minutach obrócić, a po kolejnych 5 minutach ponownie obrócić ziemniaki oraz ułożyć na ruszcie dolnym porcje mięsa. Aby mięso nie przywierało, proszę o cienkie pokrycie rusztu olejem przy pomocy silikonowego pędzelka lub przy użyciu rozpylacza do oleju. Porcje karkówki grillujemy około 2,5 minuty o odwracamy na drugą stronę. Po 2,5 minutach grillowania ponownie odwracamy mięso na druga stronę. Jeśli chcemy uzyskać charakterystycbzy wzór kratki czy diamentu przy ponownym ułożeniu porcji mięsa na grillu powinniśmy je przekręcić o 45 o. Łączny czas grillowania karkówki to 10 minut. W trakcie przekręcania mięsa pamiętajmy o obracaniu ziemniaków, które sa cały czas na górnym ruszcie.
Po ugrillowaniu karkówki oraz zmienników podajemy wraz z sosem serowo jogurtowym. Życzę smacznego !