Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Jak czyścić i konserwować grill gazowy?

Czyszczenie grilla jest ważne, ponieważ tych kilka czynności, które trzeba wykonać podczas eksploatacji, pozwoli nam dłużej cieszyć się sprawnym urządzeniem, a potrawy będą miały właściwy, grillowy smak i zapach. Co powinniśmy wiedzieć na temat czyszczenia?

Bieżące i okresowe czyszczenie oraz konserwacja

W zasadzie czyszczenie grilla można podzielić na trzy części:

  • Czyszczenie bieżące,
  • Czyszczenie okresowe,
  • Czyszczenie i konserwacja przed sezonem.
Czyszczenie bieżące?

Czyszczenie bieżące sprowadza się do wypalenia pozostałości po zakończeniu grillowania w wysokiej temperaturze. W tym celu ustawiamy moc palników w pozycji maksymalnej i rozgrzewamy grilla do temperatury ok. 300-350oC. Wypalanie pozostałości można zakończyć po około 10 minutach lub jak z grilla skończy się dymić.

Po wypaleniu należy wyszczotkować ruszty przy użyciu szczotki ze stalowym włosem. Szczotkowanie można przeprowadzić w momencie, kiedy ruszty nieco ostygną.

Po szczotkowaniu ruszty należy zakonserwować olejem przy użyciu atomizera lub pędzelka silikonowego. Olej zabezpieczy ruszty przed korozją oraz dodatkowo utworzy „nieprzywieralną” powłokę na jego powierzchni.

Krok po kroku:
  1. Wypalanie w wysokiej temperaturze (ok. 300-350oC) pozostałości po zakończonym grillowaniu.
  2. Szczotkowanie rusztów po ich ostygnięciu.
  3. Smarowanie rusztów olejem, który zabezpieczy je przed korozją.
Czyszczenie okresowe

Jeśli panel sterowania lub inne elementy metalowe wymagają czyszczenia, polecamy stosowanie miękkich ściereczek oraz płynów do mycia naczyń. Stal szlachetną dobrze z tłuszczu zmywa płyn do mycia szyb. Środki agresywne mogą wchodzić w reakcję z elementami grilla i doprowadzić do jego uszkodzenia, więc nie rekomendujemy ich stosowania.

Jeśli na aromatyzerach pozostało sporo zwęglonych odpadków, to należy je zeskrobać, przy użyciu uchwytu wielofunkcyjnego lub stalowej szczotki. To znacznie więcej pracy niż przy czyszczeniu bieżącym, ale pozwala to nam zrobić generalny porządek w grillu. Poza czynnościami opisanymi w czyszczeniu bieżącym, należy usunąć wszystkie zwęglone pozostałości z komory i elementów piekarnika oraz aromatyzerów.

W praktyce, po zeskrobaniu zwęglonych pozostałości, najlepiej je usunąć odkurzaczem do kominków lub odkurzaczem przemysłowym. Oczywiście odkurzanie wykonujemy po całkowitym ostygnięciu grilla.

Nie zapomnij usunąć tłuszczu z miseczki!

Sprawdzamy również tackę na tłuszcz i miseczkę. Najlepiej je umyć przy pomocy lekkich detergentów.

Krok po kroku:
  1. Czyszczenie panelu sterowania i innych elementów metalowych miękką ściereczką z płynem do mycia naczyń.
  2. Czyszczenie aromatyzerów, pozostałości z komory i elementów piekarnika, poprzez zeskrobanie zwęglonych pozostałości, przy użyciu uchwytu wielofunkcyjnego lub szczotki stalowej.
  3. Usuwanie zwęglonych pozostałości odkurzaczem do kominków lub odkurzaczem przemysłowym.
  4. Umycie tacki na tłuszcz i miseczki z użyciem lekkich detergentów.
Czyszczenie i konserwacja przed sezonem

Grilla należy przygotować do użytku przed sezonem. Nakład pracy zależy od tego, ile razy korzystaliśmy z niego w ciągu roku i przede wszystkim, jak dokładnie czyściliśmy naszego grilla przez ten czas.

Zachęcamy do czyszczenia bieżącego, aby grill był zawsze gotowy do użycia. Nic tak dobrze nie smakuje, jak gorące potrawy przygotowywane podczas zimowej aury. Tym bardziej, że wokół grilla gazowego jest też naprawdę ciepło. W zimie należy jedynie pamiętać o stosowaniu odpowiedniego gazu, ale o tym możesz przeczytać w osobnym artykule: Jaki kupić gaz do grilla gazowego.

Grilla przed kolejnym sezonem należy odkurzyć i sprawdzić, czy przypadkiem jakieś zwierze nie zrobiło sobie w nim domku na zimę. Powinniśmy oczyścić palniki: zarówno otwory w palnikach jak i otwór główny, który doprowadza gaz do palników tubowych. Do czyszczenia palników możemy użyć zestawu narzędzi, które przygotował Broil King. Należy również umieścić baterię w zapalarce piezoelektrycznej.

Dobrze jest sprawdzić przed pierwszym uruchomieniem wąż zasilający grilla gazem. W przypadku uszkodzeń mechanicznych lub nieszczelności, należy go wymienić na nowy. Oczywiście grilla należy przepalić i zakonserwować olejem ruszty.

Krok po kroku:
  1. Odkurzanie grilla i sprawdzenie, czy nie zadomowiło się w nim zwierzątko na zimę.
  2. Czyszczenie palników (pamiętając o wszystkich otworach).
  3. Umieszczenie baterii w zapalarce piezoelektrycznej.
  4. Sprawdzenie węża zasilającego grilla gazem.
  5. Przepalenie grilla.
  6. Konserwacja rusztów olejem.
Grill czysty przez cały rok!

Regularne czyszczenie i konserwacja pozwolą na utrzymanie naszego grilla w dobrej kondycji i bezproblemową, długotrwałą eksploatację.

Zostaw komentarz