Grillowe triki – technika.
Nasze potrawy przygotowane na grillu świadczą o naszych kulinarnych umiejętnościach, któż nie chciałby aby znajomi lub rodzina doceniła kunszt domowego grill mastera lub grill masterki.
Jeśli grillowaliśmy okazjonalnie i do tego na marketowym grillu węglowym, to przesiadka na grilla z renomowanej firmy czy będzie on węglowy czy gazowy lub elektryczny będzie dużym skokiem technologicznym. Zawansowane dobrej jakości grille otwierają przed swoimi użytkownikami szereg możliwości aby wykorzystać ich potencjał powinniśmy poznać kilka grillowych trików dzięki czemu nasze potrawy zyskają uznanie wśród konsumujących grillowe dania.
- Temperatura ma znaczenie
Lepiej grillować w niższej temperaturze i dłużej niż w wysokiej temperaturze i szybko. Potrawy grillowane w niższej temperaturze będą powoli dochodziły w całym swoim przekroju a mięso grillowane w temperaturze 130-150 °C będzie może nieco dłużej trzeba grillować, ale za to będzie miękkie. Potrawy grillowane w zbyt wysokiej temperaturze np.; powyżej 250°C będą spieczone a nawet przypalone na powierzchni a w środku mogą być surowe i twarde. Do kontrolowania temperatury można używać zaawansowanych termometrów, które dzięki sondom mierzyć temperaturę nie tylko w komorze grilla a nawet w samej potrawie. Przykładem takiego sprzętu będzie termometr Grilleye Pro Plus.
Dzięki 8 portom można kontrolować temperaturę aż w 8 miejscach jednocześnie. Łączność Wi Fi i Bluetooth pozwala na bezprzewodowe połączenie termometru ze smartfonem. Wygodny magnetyczny zaczep pozwala umieścić w wygodnym miejscu na grillu. Wewnętrzne ustawienia już wstępnie są zaprogramowane na różne rodzaje mięsa aby Twoje potrawy wyszły naprawdę wyśmienicie. Teraz też jest dostępny Zestaw Startowy Grilleye GE-0006 S
- Wilgotność grillowej potrawy
No cóż sucha potrawa nie będzie smakowała, czy to grillowane warzywa lub mięsa powinny być soczyste, wówczas pozwalają na rozkoszowanie się pełnią smaku. Podczas grillowania można pod potrawą ustawić brytfankę za stalli szlachetnej do której możemy nalać wodę np.: z ziołami lub z plastrami limonki a nawet piwo lub wino. Dzięki temu nasza potrawa nie będzie sucha a nawet nabierze dodatkowych aromatów.
- Równomierne grillowanie
Potrawa z grilla powinna być jednakowo ugrillowana z każdej strony. Jeśli z jednej strony jest przypalona a z drugiej zbyt jasna to nie tylko żle to wygląda ale z całą pewnością nie będziemy usatysfakcjonowani smakowymi doznaniami. Na szczęście firma Broil King pomyślała aby maksymalnie ułatwić nam grillowanie, dzięki czemu w ofercie znajdziemy zestaw do szaszłyków, stojak do żeberek lub wieszak do podudzi z brytfanką a dla chcących ugrillować całego kurczak znajdziemy też stojak do grillowania kurczaka. Wykorzystując odpowiednie akcesoria zdecydowanie ułatwimy sobie grillowanie przy okazji zapewniając kulinarny sukces.
- Rozbryzgi tłuszczu dookoła grilla
Podczas kiedy grillujemy fajny boczek, który skwierczy na ruszcie to przy kontroli jak podnosimy pokrywę piekarnia to dookoła grilla osiada mnóstwo tłustych kropek. Mięso poza białkiem składa się z tłuszczów i wody a połączenie tych dwóch ostatnich składników a w zasadzie brak możliwości połączenia wody i tłuszczów powoduje że dochodzi do wystrzeliwania poza obręb grilla drobin tych składników. Pół biedy jeśli grill jest ustawiony na ceramicznym nienasiąkliwym podłożu, gorzej rzecz się ma jak stoi na kostce lub drewnianej podłodze, które przyjmują i wodę i tłuszcz. W tej sytuacji warto przemyśleć zastosowanie maty pod grilla, które doskonale zabezpieczę podłoże wokół grilla jednocześnie podkreślą sama estetykę urządzenia. W ofercie Broil King znajdziemy matę w kolorze srebrnym lub czarnym o doskonałej jakości, jak się prezentują możesz zobaczyć tutaj i tutaj.
Kilka prostych rozwiązań a Twoje grillowanie jest prostsze i bardziej profesjonalne a efekty mogą przejść najśmielsze oczekiwania, z pewnością trzeba trochę zainwestować w dodatkowe akcesoria ale warto podnieść grillowe efekty na wyższy poziom.