10 cech dobrego grilla gazowego
Każdy miłośnik grillowania wie, że aby przygotować smaczne, grillowane potrawy, potrzebuje m.in. dobrego mięsa, dodatków warzywnych, przypraw czy akcesoriów do grilla. Jednak na nic przydadzą mu się akcesoria i produkty spożywcze bez porządnego grilla. Postanowiliśmy więc zebrać 10 najistotniejszych rzeczy, na które należy, a z pewnością warto, zwrócić uwagę przy zakupie grilla gazowego.
1. Materiały, z jakich wykonany jest grill
Oczywiście, grille gazowe wykonane są z metalu, ale ważne jest, jakie są to metale i jaką mają grubość. Zasadnicza różnica, którą będzie łatwo wychwycić to waga, umieszczona na opakowaniu. Powie nam, czy nasz przyszły grill jest wart zakupu. Jeśli niezbyt duży grill, wyposażony w szafkę na butlę gazową i zespół kółek do przemieszczania, waży poniżej 30 kg, to należy sprawdzić, z jakiej grubości blachy wykonana jest podstawa grilla oraz piekarnik.
2. Ruszty grilla
Należy również sprawdzić, z jakiego materiału wykonane są główne ruszty grilla. Jeśli są wykonane z żeliwa, to bardzo dobrze. Natomiast jeszcze lepiej, jeśli wykonane są z odlewu stali szlachetnej. Oczywiście, ruszty wykonane z prętów stalowych nie dyskwalifikują grilla.
Ważna jest również waga rusztów – im cięższe, tym solidniejsze i tym dłużej będą akumulować i oddawać ciepło do potraw. Istotne są też przerwy między żeberkami czy prętami rusztów. Im bliżej siebie, tym lepiej, ponieważ potrawy nie będą nam “uciekały pod ruszt”.
3. Piekarnik grilla
Jest to jeden z najważniejszych elementów tego urządzenia. To, z czego jest wykonany, ma istotny wpływ na proces grillowania. Przede wszystkim wybierajmy grilla, którego piekarnik zbudowany jest z grubego odlewu aluminiowego oraz którego pokrywa wykonana jest również z odlewu aluminiowego albo z odlewu i blachy. Takie wykonanie zapewni nam długie użytkowanie grilla oraz właściwe warunki do grillowania potraw, czyli stabilną temperaturę.
Jeśli w pokrywie grilla będzie pustka powietrzna (pomiędzy ściankami), to tym lepiej, ponieważ nasz grill będzie jeszcze lepiej utrzymywał stabilną temperaturę oraz będzie bezpieczniejszy dla użytkownika.
4. System aromatyzerów
Brzmi skomplikowanie, ale już wyjaśniamy, o co chodzi. Jeśli sprawdzimy, co znajduje się pod rusztami w grillu gazowym, to zapewne naszym oczom ukażą się blachy w kształcie odwróconej litery “V”, które osłaniają palniki. Gorzej, jeśli ich nie będzie i takich grilli raczej unikajmy.
Najlepiej, jeśli pod rusztem znajduje się wypełniona całkowicie przestrzeń takimi aromatyzerami. W celu dokładnego sprawdzenia można ruszt odsunąć na bok i wyciągnąć taką blaszkę oraz sprawdzić grubość i wagę. Jeśli czujemy, że waga jest znaczna, a blacha gruba i jest wykonana ze świecącej stali to bardzo dobrze, jeśli jest to blacha malowana farbą ceramiczną (tak jak w większości piekarników), to raczej mocniej zastanówmy się nad zakupem grilla, który posiada taką specyfikę.
5. Palnik grilla
To serce urządzenia, które wytwarza temperaturę. Znów musimy popatrzeć, co znajduje się pod rusztem głównym. Jeśli widzimy co najmniej trzy rurki ze stali szlachetnej to dobrze. Oczywiście, jeśli to możliwe, to oceńmy grubość blachy, z jakich wykonane są te palniki. Im grubsza blacha, tym lepiej, ponieważ będą nam dłużej służyły.
Drugim, ważnym elementem w palniku są otwory, przez które wydobywa się gaz. W dobrych palnikach są dwa rzędy otworów, umiejscowione po bokach, co powoduje, że powierzchnia rusztów bardziej równomiernie się nagrzewa. Najlepszą jakość zapewniają palniki systemu Dual-Tube, które dzięki temu, że w palniku znajduje się druga rurka rozprowadzająca gaz, zapewniają najbardziej równomierny rozkład temperatury i dzięki temu systemowi nasze potrawy są równo ugrillowane.
6. Pokrętła regulacji mocy palników
Jeśli widzisz na froncie panelu grilla kilka pokręteł to odpowiadają one za moc palników. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału są wykonane oraz czy dobrze leżą w dłoni. Powinny być duże oraz posiadać powierzchnię, która zapewnia dobry uchwyt.
Im większy zakres regulacji, tym lepiej, ponieważ zapewni nam to większą rozpiętość temperatury. W grillach dobrych i bardzo dobrych pokrętło regulacji mocy palników będziemy mogli przekręcać od pozycji z godz. 12:00 do pozycji na godzinę 3:00. W modelach z wyższej półki pokrętła mogą posiadać funkcję podświetlenia, a intensywność podświetlania będzie się zmieniać w zależności od ustawionej mocy palnika.
7. System zbierania ocieku i tłuszczów
Dobry grill gazowy powinien posiadać system zbierania ocieku i tłuszczu z grillowanych potraw. Z uwagi na to, że nie wszystkie soki i tłuszcze odparują podczas grillowania, ważne jest, aby można było je przechwytywać i usuwać, co zapewnia utrzymanie palników oraz całego grilla w sprawności i czystości.
8. Dodatkowe wyposażenie i funkcje
Jeśli grill wyposażony jest w półki boczne, to zyskujemy dodatkową powierzchnię na przygotowywanie potraw lub przechowywanie niezbędnych grillowych akcesoriów. Dobrze, jeśli półki boczne są składane, ponieważ dzięki temu urządzenie zajmuje mniej miejsca podczas okresu, kiedy go nie używamy. Wszelkie uchwyty, półki, szufladki powodują, że grill zamienia się w bardzo praktyczne urządzenie, gdzie wszystko, czego potrzebujemy, mamy pod ręką.
Warto przemyśleć, czy nasz grill powinien posiadać boczny palnik, czyli taką małą, jednopalnikową kuchenkę gazową. Dzięki niej można przygotowywać inne potrawy, podgrzewać sosy lub gotować wodę. Rożno, w które są wyposażone niektóre grille, zdecydowanie zwiększa możliwości stosowania grilla i nie kojarzmy rożna tylko z grillowaniem kurczaków, ponieważ na rożnie można grillować również inne mięsa, owoce morza czy warzywa.
Termometr pozwala na kontrolę temperatury, a dodatkowe oświetlenie rusztów pozwala wygodnie grillować wieczorami. Zawsze warto przemyśleć, czy nasz grill powinien być uzbrojony w dodatkowe funkcje czy kierujemy się programem minimum.
9. Gwarancja i serwis
Poza użytecznością samego urządzenia, jest to jeden z najważniejszych czynników, branych pod uwagę przy zakupie grilla. Markowe wyroby zwykle posiadają długie okresy gwarancji. Na niektóre podzespoły grilla producenci udzielają nawet gwarancji dożywotnich. Na pewno warto zapytać sprzedawcę, jaką gwarancję otrzymamy przy zakupie grilla oraz jak realizowany jest serwis. W dobrych grillach gwarancje są naprawdę długie, a producenci posiadają wyspecjalizowane punkty serwisowe, które pomogą nam w przypadku problemów z grillem.
10. Dodatkowe akcesoria
Duży wybór oferowanych dodatkowych akcesoriów do grillowania, pochodzących od producenta grilli, powoduje, że wszystko będzie nam pasowało do naszego urządzenia. Dzięki temu, poza samą użytecznością, zakupione akcesoria będą posiadały podobne wzornictwo, jakość, itp. Przed zakupem grilla warto więc sprawdzić, czy poza grillem mamy możliwość zakupu dedykowanych akcesoriów tej samej marki, np: pokrowca, który będzie odpowiedni dla danego modelu grilla.