Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Jaki grill wybrać: gazowy czy węglowy?

Jeśli rozważasz zakup grilla i zbierasz informacje na temat przyszłego zakupu – jesteś w dobrym miejscu. Spośród wielu urządzeń dostępnych na rynku, rzeczywiście trudno wybrać takie, które w pełni nas zadowoli. Wiele grilli wygląda bardzo podobnie, ponadto pojawiły się duże grille o nowych funkcjach. Postaramy się więc przybliżyć temat tak, aby łatwiej było dokonać wyboru właściwego urządzenia.

Mobilność grilla

Pierwsze kryterium, jakim powinien kierować się entuzjasta grillowania, to kryterium mobilności grilla. Oznacza to możliwość przemieszczania urządzenia wraz z właścicielem. W tym przypadku raczej poszukujemy kompaktowego grilla mobilnego, który z łatwością zmieści się w bagażniku pojazdu.

Grill jednorazowy

Najprostszym grillem jest grill jednorazowy, który wystarcza do grillowania kilku porcji mięsa dla 2-4 osób. Wadą tego typu urządzenia jest jednak to, że wystarczy na raz i obsłuży ograniczoną liczbę osób.

Grill składany

Jeśli grill ma być mobilny i jednocześnie chcemy przygotować posiłek dla większej liczby osób to oczywiście potrzebujemy grilla składanego, który będzie można łatwo przewieźć, bardzo szybko zmontować na miejscu przeznaczenia, a po skończonym grillowaniu – w łatwy sposób oczyścić i zabrać ze sobą w drogę powrotną.

Grill stacjonarny

Dla osób grillujących stacjonarnie, wybór wydaje się zdecydowanie łatwiejszy, ponieważ większość ofert to właśnie grille stacjonarne. Planując zakup, należy mieć na uwadze dla ilu osób będziemy grillować oraz jakie potrawy planujemy przygotowywać na grillu.

Grille z podwójnym rusztem

Małe i średnie powierzchnie rusztu z pewnością wystarczą dla 2-4 osób, jeśli jednak planujemy grillować dla większej ilości domowników lub gości to będzie nam wygodniej przygotowywać posiłki na większej powierzchni. Z pewnością ułatwi nam pracę drugi ruszt, na którym możemy przygotowywać potrawy lub przechowywać już ugrillowane warzywa, owoce lub mięso.

No tak, mamy już pierwszy podział grilli na mobilne i stacjonarne na takie, dzięki którym ugrillujemy coś dla małej lub średniej grupy gości i domowników. Na rynku są jednak dostępne jeszcze większe urządzenia, dzięki którym możemy obsłużyć już spore przyjęcie.

Rodzaj paliwa do grilla

Kolejnym pytaniem, jakie przed nami stanie, to wybór grilla ze względu na rodzaj użytego paliwa. Tradycyjnie w Polsce grill kojarzy nam się z brykietem i węglem drzewnym, specyficznym zapachem drzewnego dymu, wymieszanego z aromatem przygotowanych potraw.

Grille na węgiel drzewny i grille na gaz propan-butan

Oferta grilli na węgiel drzewny jest bardzo duża i te grille pojawiły się jako pierwsze na rynku, miały atrakcyjne ceny, a paliwo do nich można było kupić na każdej stacji benzynowej lub w sklepie spożywczym. Standardowo grillowanie kojarzy nam się z grillowaniem na węglu drzewnym, nie mniej jednak na rynku coraz większą popularnością zaczynają się cieszyć grille zasilane gazem propan-butan.

Grille gazowe do zabudowy

W tym segmencie znajdziemy do wyboru grille małe, które można zabrać ze sobą oraz bardzo zaawansowane „kombajny” stacjonarne czy wręcz grille do zabudowy. Aktualnie te zaawansowane grille umożliwiają grillowanie oraz przygotowanie pizzy, wędzenie grillowanych potraw, a nawet pieczenie chleba.

Wyposażenie grilla

Tak naprawdę wszystko zależy od naszej inwencji oraz wyposażenia jakie oferują producenci grilli gazowych. Należy mieć na uwadze, że im grill posiada bogatsze wyposażenie, tym umożliwia nam przygotowanie bardziej zaawansowanych potraw. Ponadto warto dokupić do naszego urządzenia różne akcesoria do grilla czy akcesoria do grillowania, które zdecydowanie ułatwią nam pracę.

Grille gazowe vs. grille węglowe

Przewagą grilli gazowych nad węglowymi jest to, że nie wydzielają one uciążliwego zadymienia jak w przypadku grilli węglowych. Bardzo łatwo też kontrolować temperaturę wewnątrz grilla i – co dla wielu jest bardzo ważne – grille gazowe łatwiej utrzymać w czystości (brak popiołu i wypalenie pozostałości grillowanych potraw na rusztach w wysokiej temperaturze).

Jaki grill wybrać?

Gdyby ktoś mnie zapytał, jaki grill wybrać, to po wielu latach używania grilla węglowego, dzisiaj wybieram grill gazowy, który jest dla mnie dużo wygodniejszy w użyciu i daje dużo więcej możliwości przygotowania potraw. Jeśli martwisz się o to, że potrawy będą pachniały gazem, to nie ma obaw. Potrawy pachną i smakują wyśmienicie z grilla gazowego dzięki zaawansowanych rozwiązaniom technologicznym.

Zostaw komentarz