7 zalet grillowania na grillu gazowym
Grille gazowe posiadają szereg zalet, które chcielibyśmy przybliżyć. Czytaj dalej, a przekonasz się, że grill nie służy tylko do grillowania!
Do czego jeszcze służy grill?
Standardowe przeznaczenie grilla to grillowanie kiełbasek i porcji mięsa, a dla wyrafinowanych – warzyw, owoców morza i owoców. My zaczniemy jednak niestandardowo!
Niestandardowe przeznaczenie grilla
Grill to urządzenie o funkcjach i zastosowaniach oczywistych, lecz chyba jego najważniejszym przeznaczeniem, jeszcze przed funkcją przygotowywania jedzenia, jest funkcja społeczna. Od tysiącleci ognisko skupiało wokół siebie ludzi, dawało poczucie bezpieczeństwa, ciepło oraz pozwalało upiec i gotować strawę. Dzisiaj dawne ogniska są zastąpione przez różne kuchenki, piekarni i im podobne urządzenia, które bardziej służą do tego, żeby przygotować jedzenie. Jednak, czy zaprosimy znajomych, aby posiedzieli przy piekarniku elektrycznym czy gazowym i spędzili z nami wspólnie czas w kuchni?
1. Funkcja społeczna, czyli wspólne grillowanie
Można będzie się spotkać z rodziną, znajomymi w ogrodzie, na tarasie, gdzieś w pobliżu, gdzie znajduje się urządzenie, które skupia nas wokół siebie. W miejscu, gdzie gospodyni lub gospodarz domu przygotowują na oczach gości wyśmienite potrawy i jeszcze, poza ucztą dla podniebienia, raczą nasze oczy wyszukaną zastawą czy opowiadają interesujące historie o przygotowywanych potrawach. Przy tym wszystkim, nie ma dymu z grilla, który wciska się do oczu i nosa.
2. Grill gazowy jako całoroczna kuchnia zewnętrzna
Poza funkcją, nazwijmy to społeczną, grill gazowy to całoroczna kuchenka, którą szybko przygotowujemy do użycia i urządzenie, na którym możemy przygotować soczystą karkówkę czy kiełbaski, ale również możemy grillować na rożnie, grillować z funkcją wędzenia w dymie, a nawet upiec pizzę lub domowy chleb.
To, do czego będzie służył grill gazowy, tak naprawdę zależy od naszej wyobraźni oraz gamy akcesoriów do grilla dostępnych na rynku.
3. Kontrola temperatury w grillu
W profesjonalnym grillu gazowym mamy możliwość pełnej kontroli temperatury, co zapewnia powtarzalność przygotowywanych potraw. Wystarczy przekręcić kurek sterowania na odpowiednią pozycję. Ponadto wartość temperatury jest zawsze widoczna na termometrze.
4. Oszczędność czasu
Dlaczego? Wystarczy jedynie 10-15 minut na rozgrzanie grilla i możemy zabierać się do grillowania na całego!
5. Wygoda i EKO
Brak zadymienia pochodzącego z węgla oraz brak popiołu to ważna cecha grillowania na grillu gazowym. Butla gazowa z pewnością wystarczy na dłużej niż worek węgla lub brykietu, nie trzeba też wysypywać popiołu, a czyszczenie grilla gazowego jest dużo łatwiejsze niż grilla węglowego (więc jest to coś fajnego dla leniuszków).
6. Łatwość czyszecznia
Dzięki pirolizie, czyli wypalaniu resztek w wysokiej temperaturze, mamy z głowy temat mycia! Wystarczy po wypaleniu resztek oczyścić grill szczotką i ewentualnie odkurzyć pozostałości.
7. Ekonomia, czyli niższa cena grillowania
Trzeba skalkulować wydatki na węgiel drzewny oraz podpałki, z ceną butli gazowej, która starczy na wiele godzin grillowania i do tego trzeba koniecznie doliczyć cenę nowych urządzeń węglowych, które trzeba będzie zakupić na przestrzeni lat. Każdy powinien to zrobić samodzielnie, chociaż wynik jest łatwy do przewidzenia – grillowanie gazowe po prostu będzie tańsze.