Jak wygląda grillowanie na ruszcie dwustronnym?
Ruszt to jeden z najważniejszych elementów grilla. Oczywiście każdy grill go posiada, lecz niektóre modele oferują ruszty dwustronne. O co chodzi z rusztami dwustronnymi i jakie korzyści oferuje fanom grillowania taki rodzaj rusztu?
Ruszt dwustronny: strona spiczasta i strona rynienkowa
Ruszt posiada dwie strony: stronę spiczastą (w kształcie stożka, o diamentowym wzorze) oraz stronę rynienkową (przeznaczoną do odprowadzania nadmiaru tłuszczu). Dzięki temu udaje nam się uzyskać tą charakterystyczną, grillową kratkę. To jednak nie jedyna korzyść!
Strona spiczasta / stożkowa rusztu dwustronnego
Ułożenie potraw na stronie stożkowej pozwala nam zminimalizować kontakt potrawy z rozgrzanym rusztem, dzięki temu potrawy nie przypalają się oraz nie przywierają do rozgrzanego podłoża.
Istotną funkcją rusztu w kształcie stożka jest przekazywanie ciepła, które jest przechwytywane przez większa powierzchnię z przeciwnej strony, a oddawane z większą mocą przez stożek rusztu.
Ruszt stożkowy pozwala tłuszczom i sokom wyciekać z potraw, aby podczas grillowania trafiły na aromatyzery i – odparowując z powrotem – wniknęły do wnętrza potraw, nadając im charakterystyczny, grillowany smak i aromat.
Strona rynienkowa rusztu dwustronnego
Na stożkowym ruszcie najlepiej przygotowywać steki, jagnięcinę oraz drób. No tak, a co z drugą stroną? Jeśli ruszt jest dwustronny, to po przeciwnej stronie stożka posiada kształt rynienkowy. Pierwsze wrażenie, jakie odniesiemy po obejrzeniu rusztu od strony rynienkowej to takie, że krawędzie rynienek są bliżej siebie niż odległości stożków. Taka cecha rusztu pozwala grillować delikatniejsze potrawy. Ruszt ten będzie dobrym rozwiązaniem do grillowania owoców morza, warzyw, owoców czy serów.
A jaka jest korzyść poza tym, że ruszt utrzyma delikatniejsze potrawy? Rynienki powodują, że część soków i tłuszcz pozostają w ruszcie, a pod wpływem wysokiej temperatury ich aromat i smak ponownie wniknie w potrawę.
Jakie potrawy grillować na górnym ruszcie?
Mała powierzchnia styku rusztu zapobiega przypalaniu potraw podczas grillowania, charakterystyczna kratka na potrawach oczywiście powstanie. Dodatkowo niektóre grille gazowe posiadają również ruszt górny, na którym możemy grillować potrawy w sposób konwekcyjny. Górny ruszt to doskonałe miejsce na grillowanie ziemniaków, podgrzewanie pieczywa, grillowanie kaszanki, kiełbasek kukurydzy.