Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Zakup grilla gazowego- jak wybrać ten właściwy? Cz.2

Po trzecie- dalsza cześć: Po zapoznaniu się z trzema wcześniejszymi kryteriami, chciałbym jeszcze uzupełnić informacje dotyczące górnej część piekarnika, czyli pokrywy. Pokrywa powinna posiadać dobre właściwości izolacyjne. Zwykle pokrywy są wykonane z odlewu stopu aluminium lub z blachy, które posiadają od wewnętrznej strony pokrywy dodatkowy płaszcz, który poprzez utworzenie szczeliny powietrznej zapewnia dobre parametry cieplne.

Grill gazowy Royal™ 320

Jeśli pokrywa grilla nie jest wykonana jak opis powyżej, to grill może posiadać gorsze parametry izolacyjne. Zawsze można nadrobić gorszą izolację poprzez moc palników i nieco większe zużycie gazu. W grillach budżetowych lub marketowych bardzo często cały piekarnik wykonany jest z blachy a większe zapotrzebowanie na energię jest tutaj rekompensowane przez ilość i moc palników.

Po czwarte: Warto sprawdzić czy pod powierzchnia rusztu znajdują się szyny aromatyzujące i jaką powierzchnię pod rusztem zajmują. Jeśli szyny aromatyzujące lub aromatyzery zasłaniają tylko palniki gazowe a pozostała powierzchnia pod rusztem jest otwarta, to raczej osobiście unikałbym zakupu takiego grilla. O szynach aromatyzujących pisałem w artykule dot. systemu PGT z firmy Broil King. Zapraszam do artykułu, znajdziesz tam informacje dot. roli szyn aromatyzujących/ aromatyzerów.

Reasumując im więcej powierzchni pod rusztem zajmują aromatyzery tym lepiej, takie rozwiązanie znajdziesz w grillach Broil King a powyższe zdjęcie przedstawia jak to wygląda w dobrym grillu.

Po piąte: Ruszt, w grillu spełnia ważna funkcję, ponieważ to dzięki niemu energia cieplna z palników jest skumulowana i przekazywana do potraw. Zasada jest prosta im więcej żelaza w ruszcie tym lepiej. Jeśli grill, którego zamierzasz kupić posiada ruszt wykonany z blachy pokrytej spiekiem ceramicznym lub jest wykonany z drutu to sugeruję głęboko przemyśleć zakup tak wyposażonego grilla.

Po prostu w dobrych grillach gazowych ruszt jest wykonany z odlewu żeliwa, w grillach marki Broil King ruszty te są dwustronne, co wpływa na smak i aromat potraw. Dokładnie o tych cechach rusztu piszę w artykule który znajdziesz tutaj. W grillach z najwyższej półki ruszty wykonane są z grubych prętów lub nawet z odlewu stali szlachetnej. Ten ostatni ruszt znajdziemy w grillach z serii Imperial firmy Broil King.

Po szóste: W grillu ważne są udogodnienia takie jak półki boczne, które spełniają funkcje blatu roboczego, fajnie jak półki są wyposażone w haczyki do zawieszania drobnych aczkolwiek przydatnych akcesoriów w grillowaniu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest możliwość składania półek bocznych, dzięki czemu w okresie kiedy nasz grill jest magazynowany  zajmuję mniej przestrzeni.

Kółka w grillu pozwalają na wygodne przetransportowanie urządzenia w dogodne miejsce i takich kółek jezdnych grill powinien posiadać minimum 2 szt. ( nie dotyczy grilli małych, mobilnych, składanych, które zwykle stoją na nóżkach). Kółka jezdne w grillu powinny posiadać blokadę aby nasz grill stojąc gdzieś na pochyłości nie odjechał nam z potrawami.

Zapalarka piezoelektryczna to obowiązkowe wyposażenie każdego grilla, przecież nie będziemy uruchamiać grilla przy pomocy zapałek czy zapalniczki, no chyba że awaryjnie.

Po siódme: W grillach często spotyka się szafki, w których możemy zmieścić butle z gazem zasilającym urządzenie, bardzo często szafka umożliwia również przechowywanie w niej akcesoriów.

Grille dostosowane do polskich warunków posiadają przestrzeń w szafce, która umożliwia schowanie w niej butli 11 kg, czyli takiej jaką możemy kupić prawie na każdej stacji benzynowej. Mniejsze szafki nie deprecjonują grilli zawsze możemy nabyć butlę o mniejszej pojemności, z tym że ich dostępność jest nieco mniejsza. Pamiętajmy też że czasem producenci oferując atrakcyjniejszą cenę za urządzenie nie wyposażają grilli w szafki. Tutaj musimy sami dokonać wyboru i zdecydować czy chcemy posiadać szafkę czy nie. Podczas wizyt klientów z sklepie bardzo często klienci zwracali na tą cechę uwagę i mając do wyboru bardzo dobrego grilla bez szafki wybierali bardzo dobrego grilla z szafką, która mieściła 11kg butlę z paliwem.

W zasadzie teraz powinno być „Po ósme” i tutaj powinienem napisać o budżecie. Jednak przekornie nie chciałbym podawać, że grill za „x zł” będzie lepszy niż ten za „y zł”.

Grill ma służyć przez wiele lat, osobiście spotkałem się z klientem, który używa grilla Broil King model Monarch od 29 -ciu już lat. (Serdeczne Pozdrowienia dla Pana Krzysztofa) i na taki okres użytkowania się nastawmy i przeliczny czy 150 czy 300 zł rocznie za korzystanie z grilla to dużo.

Mogę rekomendować aby przy wyborze grilla najpierw kierować się cechami grilla a na końcu ceną, wtedy nasz zakup będzie bardziej racjonalny i większa satysfakcja z użytkowania.

Serdecznie dziękuję za uwagę i zapraszam do naszego sklepu internetowego i stacjonarnego.

Zostaw komentarz