Walka z ogniem w grillu
Klient, który odwiedził nas sklep i finalnie zakupił grilla gazowego zainspirował mnie do napisania artykułu na temat ognia jaki może powstać w grillu. Bolączką klienta było zapalanie się w posiadanym grillu gazowym tłuszczów i soków jakie powstawały z grillowanej potrawy. Zjawiska ognia nie mógł opanować i był na tyle zniechęcony urządzeniem, że zdecydował się na zmianę grilla na markowy produkt.
Chciałbym podkreślić, że przedstawiony pogląd w niniejszym artykule jest moją osobistą refleksją na temat, dlaczego w grillu gazowym dochodzi do zapłonu tłuszczu.
Dlaczego powstaje niekontrolowany ogień w grillu?
Podczas grillowania z mięsa wytapia się tłuszcz do tego dochodzi również wydobywanie się wody, tak powstaje ociek, który spada na dno grilla w którym umieszczone są palniki gazowe. W drodze na dno grilla ociek zazwyczaj napotyka na szynę aromatyzującą, która zabezpiecza palnik, jeśli w grillu szyna zakrywa tylko palnik to cześć tłuszczu i soków odparuje po zetknięciu się z gorącą powierzchnią szyny aromatyzującej a część spada na dno. W grillach budżetowych zwykle ze względu na oszczędności na materiale. Dolna część piekarnika jest otwarta, to znaczy że występują tam technologiczne wolne przestrzenie przez które cyrkuluje powietrze w piekarniku. Mamy w tym przypadku łatwopalny tłuszcz, wysoką temperaturę pochodzącą od palnika z którego wydobywa się płomień gazowy a którego nie zakrywa dostatecznie szyna aromatyzująca.
Nie zapomnijmy również o dużej ilości tlenu jaka przedostaje się do otwartej przestrzeni piekarnika i mamy doskonałe warunki do powstania pożaru w grillu. Jeśli do tego dochodzi wątpliwej wydajności system przechwytywania tłuszczów i soków, np.; duża taca umieszczona pod palnikami to mamy do tego zbiornik “paliwa” które ma szansę na szybki zapłon.
Klient z którym rozmawiałem do tej tacy o której piszę powyżej sypał piasek, który absorbował tłuszcz, pomimo tego dochodziło nadal do zapłonu chociaż może w nieco w mniejszym zakresie.
W mojej ocenie problem z jakim się spotkał klient wynika z mało przemyślanej konstrukcji grilla i oszczędności w materiale. Klienci zwodzeni niską ceną i hołdujący zasadzie, że ma być tanio nie uwzględniają zasady, że tanio to nie zawsze znaczy, dobrze.
Wybieraj rozważnie
Zdaję sobie sprawę że kupując grilla mamy zaplanowany jakiś budżet i dokonujemy często wyboru urządzenia na podstawie wyglądu i ceny i prawdopodobnie nie mając doświadczenia z użytkowaniem grilla.
Zawsze przy zakupie grilla dobrze jest się wybrać do sklepu specjalizującego się w sprzedaży grilli, ponieważ tam obsługa będzie posiadała większe kwalifikacje niż np.: pracownicy marketów budowlanych. Zakup na znanym portalu aukcyjnym też niesie ryzyko pewne zakupu, w takim przypadku lepiej jest skontaktować się ze sprzedającym aby wypytać o szczegóły urządzenia. Dobrze jest się też do rozmowy na temat grilla przygotować się, czyli pooglądać filmy w internecie oraz poczytać trochę informacji a jest ich tam naprawdę dużo.
Jeśli decydujemy się na zakup grilla markowego to ryzyko jest minimalne powstawania pożaru jest praktycznie zerowe, ponieważ te konstrukcje są bardzo przemyślane a producenci markowych grilli mają zazwyczaj co najmniej kilku dziesięcioletnie doświadczenie. Jeśli nie chcesz spotkać się z problemem pożaru w grillu to zakup odpowiedniego urządzenia będzie najlepszym rozwiązaniem.