Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Sposób na soczysta potrawę z grilla.

W artykule poświęconym grillowym trikom opisałem kilka ważnych parametrów podczas grillowania, które umożliwią nawet niedoświadczonym przygotowanie smacznych potraw z grilla.

Aktualnie, chciałbym nieco rozwinąć zagadnienie soczystości potraw, temat jest bardzo ważny ponieważ właściwa soczystość często jest tą kropką nad „i” w naszym kulinarnym dziele z grilla.

Jak zapewnić soczystość w grillowanych potrawach?
  • Używać grilli, które posiadają pokrywę i zawsze grillować dania na grillu przy zamkniętej pokrywie. Zamknięta komora w grillu pozwala utrzymywać stabilną temperaturę a więc jeśli przestrzegamy określonego zakresu temperatury dla danego rodzaju np.: mięsa to przypieczona powierzchnia zamyka pory w mięsie i woda pozostaje w strukturze mięsa. Nawet jak podczas grillowania część soków i tłuszczu wydostanie się z potrawy to ma szansę na ponowne wniknięcie do  niej. Takie warunki w grillu  zapewniają piekarniki w grillach Broil King, które są tak skonstruowane aby można w nich było uzyskać efekt termosu. Nie tracimy niepotrzebnie energii cieplnej potrzebnej do grillowania potrawy ani też wilgoć nie ulatnia się poza grill.

  • Stosować dobre ruszty np: ruszty dwustronne Broil King, które z jednej strony posiadają część stożkową a z drugiej strony część rynienkową, grillując na stronie rynienkowej z pewnością nasze potrawy będą bardziej soczyste, ponieważ część soków z potrawy przechwyci strona rynienkową i odda tą cześć wilgoci z powrotem do potrawy.

Nie możemy tez pominąć aromatyzerów lub szyn aromatyzujących  które znajdują się pod rusztem, w przypadku grilli gazowych Broil King aromatyzery wypełniają całą powierzchnię pod rusztem. Z rozgrzanej powierzchni aromatyzerów wszelkie soki i tłuszcze mają szanse w znacznej części odparować podnosząc wilgotność w przestrzeni roboczej grilla. W przypadku kiedy grill posiada szyny aromatyzujące, które ledwo zakrywają palniki gazowe to uzyskanie analogicznego poziomu wilgotności potrawy jak w grillach marki Broil King jest bardzo trudne, ponieważ większość soków po prostu przeleci przez dno grilla i znajdzie swoje miejsce w systemie odbioru ocieku.

Używać naczyń podczas grillowania, które podniosą wilgotność/ soczystość potrawy, tutaj do wyboru brytfanny i stojaki, które należy wypełnić płynem z dodatkiem warzyw, owoców i przyprawach, które wzbogacą naszą potrawę poza dodatkową wilgotnością również w ciekawy smak lub aromat. W ofercie akcesoriów do grillowania z firmy Broil King można znaleźć właśnie opisane powyżej przybory. Stojak do grillowania kurczaka posiada zasobnik, który można napełnić płynem i nadziać na niego kurczaka, dodatkowo tacka będzie wyłapywała płyny i tłuszcze które będą się wydobywać się z mięsa. Do zapewnienia odpowiedniej wilgotności możemy stosować brytfanki, które w zależności od przyjętego sposobu grillowania, napełnione płynem możemy ustawić bezpośrednio na ruszcie lub pod nim bezpośrednio na  aromatyzerach. Brytfanka nie tylko będzie oddawała do przestrzeni grilla wilgoć ale też będzie przechwytywała soków i tłuszczów z potraw.

Podsumowując w piekarniku grilla należy  zapewnić właściwe parametry aby uzyskać satysfakcjonującą soczystość w potrawach, niewątpliwie w dobrych efektach kulinarnych pomoże stosowanie dobrego grilla oraz kilku akcesoriów oraz odrobina wiedzy.

Życzę soczystych potraw z grilla.

Zostaw komentarz