Pizza na grillu? tak to możliwe!
Jeśli myślimy o przygotowaniu pizzy, to co oczywiste poza dobrymi składnikami potrzebny nam jest piekarnik lub piec chlebowy. O ile piekarnik praktycznie znajduje się każdym domu to już piec chlebowy jest rzadkością.
Jeśli jednak posiadamy dobrego grilla gazowego, który dobrze trzyma ciepło i wilgotność to zamiast piekarnika czy pieca możemy wykorzystać naszego grilla. To wcale nie żart i już tłumaczę dlaczego, w piekarniku domowym możemy uzyskać przeciętnie najwyższą temperaturę około 250-260 o C, tymczasem pizzę lepiej piec krótko ale w wyższej temperaturze około 300-320 oC. Dobre grille uzyskuję te wyższe temperatury i jednocześnie je utrzymują nie wysuszając potraw.
No tak ale jak ułożyć pizzę na grillu. W tym zadaniu pomoże nam dodatkowe akcesorium, którym jest kamień do pizzy. Dzięki rozgrzanemu kamieniowi w grillu możemy stworzyć bardzo podobne warunki jak w piecu chlebowym. Po nagrzaniu kamienia układamy przy pomocy szufli do pizzy przygotowana porcje ciasta wraz z dodatkami i pieczemy około 5-8 minut przy zamkniętej pokrywie piekarnika. W tym czasie pizza piecze się i rośnie a po wyjęciu jest gorąca i chrupiąca.
Oczywiście dobrze mieć dobrego grilla, w którym możemy osiągnąć wysokie temperatury. Ja mogę polecić grille marki Broil King.
Naszą pizzę piekliśmy w grillu Regal z firmy Broil King
No to już wiemy jak upiec pizzę w grillu, pozostaje tylko posiadać dobry przepis na ciasto, które jest tutaj kluczem do sukcesu.
Składniki na dwie porcje ciasta:
- Mąka Manitoba – 200 g
- Mąka 00 – 300 g
- Woda o temperaturze pokojowej – 300 ml
- Oliwa z Oliwek Extra Virgin – 35 g
- Sól – 10 g
- Świeże drożdże piwne 5 g (lub 1,5-2 g, jeśli są suche)
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA PIZZĘ KROK PO KROKU
Krok 1
Ciasto na pizzę polecamy wyrabiać ręcznie, ale jeśli wolisz używać miksera, możesz postępować zgodnie z tymi samymi procedurami. Zacznij od wlania drożdży do wody o temperaturze pokojowej i dobrze je rozpuść. Alternatywnie można również rozdrobnić drożdże do mąki, wynik się nie zmieni.
Krok 2
Wsyp mąkę Manitoba i mąkę 00 do pojemnika/salaterki.
Krok 3
Następnie wlewaj wodę po trochu ugniatając ciasto rękami. (idealna temperatura wody to 25 °) Po nalaniu połowy płynu można również dodać sól
Krok 4
Dalej ugniataj ciasto, wlewając wodę po trochu, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki.
Krok 5
W tym momencie można dodać olej, również wlewany po trochu, kontynuując zagniatanie.
Krok 6
Na koniec przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i ugniataj je rękami aż będzie gładkie i jednorodne.
Krok 7
Po uzyskaniu ładnego, gładkiego ciasta odstaw je na około 10 minut na powierzchnię roboczą, przykrywając je miską.
Krok 8
Po odpoczynku lekko je zagnij: wyobraź sobie, że kula jest podzielona na 4 części , weź koniec każdego z nich, delikatnie pociągnij i złóż w kierunku środka, na koniec nadaj kształt kuli. Tak uformowane ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 9
Dla wygody miskę można wstawić do piekarnika wyłączoną, ale przy włączonym świetle, aby w środku osiągnęła temperaturę 26-28 °, idealną do zakwasu; alternatywnie możesz też trzymać miskę w ciepłym miejscu. Zazwyczaj ciasto powinno podwoić swoją objętość po 2 godzinach.
Krok 10
Po upływie czasu dojrzewania ciasto należy przenieść na blat i podzielić na pół. W razie potrzeby można lekko mąką posypać blat.
Krok 11
Uformuj ciasto, tak jak wcześniej, a następnie odwróć je i kontynuuj wirowanie: obracanie ciasta oznacza obracanie go rękami na powierzchni roboczej, przybliżanie do siebie, a następnie kilkakrotne odsuwanie, aż uzyskasz gładka i regularna kula.
Krok 12
Przełóż dwa ciasta na blachę i odstaw je na kolejne pół godziny, przykryj folią lub ściereczką, Po odpoczynku rozwałkuj ciasto na stole ułuż na łopatce i połóż farsz na cieście według własnego uznania.
Nie zapomnij umieści pizzy w rozgrzanym grillu na kamieniu 🙂