Obsługa i dbanie o grilla
0 Komentarzy/e
Obsługa grilla jest prosta, warto jednak poznać podstawowe zasady związane z bezpieczną obsługą grilla gazowego.
Zasilanie grilla
- Dobór butli gazowej należy dostosować do zaleceń producenta, w okresie od wiosny do jesieni używamy mieszanki propan-buton w okresie zimy używamy tylko czystego propanu. Jeśli buta mieści się w szafce pod piekarnikiem lepiej zakupić butlę bez kołnierza, łatwiej się ją obsługuje lub mamy więcej miejsca na operowanie z tacka na tłuszcz.
- Po montażu butli sprawdzamy szczelność połączenia butli do instalacji, można to zrobić specjalnym środkiem w sprayu lub sprawdzić czy nie wyczuwamy zapachu nawanniacza.
- Butę po użyciu grilla koniecznie zakręcamy zaworem znajdującym się w butli.
- Przewód zasilający wymieniamy zgodnie z zaleceniem producenta grilla
- W przypadku urządzeń zasilanych dodatkowo napięciem zmiennym 240V należy podłączać urządzenie do instalacji posiadającej przewód ochronny ( gniazdo posiada bolec, wtyczka posiada otwór na bolec). Nie dopuszczać do zamoczenia połączeń elektrycznych np. przedłużacz. W przypadku przetarć izolacji w przewodach elektrycznych należy zlecić wymianę na nowe.
Uruchomienie grilla gazowego
- Grille uruchamiamy na wolnym powietrzu z dala od przedmiotów i elementów które mogą się zapalić.
- Palniki gazowe zapalamy przy otwartej pokrywie piekarnika, przy dodatkowych palnikach np. w kuchence bocznej sprawdźmy czy nie doszło do uruchomienia palnika bez zapalenia lub czy zapaliliśmy palnik kuchenki bocznej przy zamkniętej pokrywie kuchenki- gorąca pokrywa może poparzyć.
- Jeśli pogoda jest wietrzna ustawiamy grilla w taki sposób aby wiatr wiał od przodu grilla w innym przypadku wiatr może przytłumiać płomienie w palnikach lub może dość do zgaszenia grilla bez zatrzymania wypływu gazu.
- Rozgrzewanie grilla sugerujemy prowadzić przy zamkniętej pokrywie piekarnika, chociaż to jest indywidualna sprawa. Z pewnością przy zamkniętej pokrywie piekarnika łatwiej utrzymać stabilną temperaturę, grill szybciej się nagrzewa co przekłada się na mniejsze zużycie gazu.
Uwaga na gorące elementy
- Grill i jego elementy mogą się nagrzewać do bardzo wysokiej temperatury, używajmy dedykowanych uchwytów i stosujmy rękawice izolujące dłonie od wysokiej temperatury.
Dodatkowe wyposażenie
- Grillowanie w nocy wymaga stosowania oświetlenia, możemy zakupić oświetlenie dodatkowe zasilane na baterie, z pewnością ułatwi to nam grillowanie i poprawi bezpieczeństwo.
- Zabezpieczenia podłoża
- Podczas grillowania mogą się pojawić wokół urządzenia rozpryski tłuszczu czy płynów z potraw aby nie dopuścić do zanieczyszczenia miejsca wokół grilla dobrze jest stosować maty pod grilla.
Dbajmy o grilla
- Mycie i konserwacja grilla- używajmy dedykowanych środków do czyszczenia i pielęgnacji grilla
- Grill dobrze jest zabezpieczyć przed kurzem i wilgocią przykrywając go w okresie przestoju pokrowcem. Jeśli pokrowiec posiada wentylację to pod pokrowcem nie będzie gromadziła się wilgoć. Pamiętajmy aby zawór w butli gazowej w okresie kiedy nie używamy grilla był zawsze zamknięty.
- Przed sezonem dobrze dokonać przeglądu grilla i oczyścić newralgiczne miejsca przy pomocy zestawu narzędzi.
Dbajmy o grilla zgodnie z zaleceniem producenta, z pewnością odwdzięczy nam się bezawaryjna pracą i smacznymi potrawami.