Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Grillowo majowe smaki -technologia Broil King

Od kilku lat celebrujemy długi majowy weekend również przy grillu i tak narodziła się nowa Polska tradycja, majówka z grille. Każdy kto dysponuje działką lub ogrodem w którym można ustawić grilla i lubi potrawy tego typu potrawy z pewnością grilluje.

Przygotowanie potraw na grillu posiada też kilka niekulinarnych aspektów o których warto wspomnieć. Przede wszystkim pozwala nam się socjalizować z naszymi znajomymi lub członkami rodziny, w dobie ciągłego pośpiechu ma to duże znaczenie aby odnowić czy podtrzymywać relacje z kręgiem naszych znajomych. Drugim ważnym aspektem jest forma spędzania czasu wolnego, który można zorganizować sobie w prosty i szybki sposób a jeśli dysponujemy własną przestrzenią wokół domu to również w stacjonarny sposób.

Oczywiście ważnym czynnikiem, którego nie można pominąć jest aspekt kulinarny, grillowanie potraw bezpośrednio w przestrzeni otwartej na ogniu, cofa nas do pierwotnej metody przygotowywania potraw. Taka regresja pozwala nam poznać lub chociaż trochę przybliżyć smak i aromat potraw jaką spożywali nasi przodkowie. Dzisiaj dysponujemy wyrafinowanym sprzętem do grillowania, który nie zmusza nas do szukania chrustu w lesie i rozpalania ogniska krzemieniem ponieważ dysponujemy nowoczesną technologią jaką udostępniła nam marka Broil King. Dzięki grillom gazowym Broil King możemy w prosty sposób przygotować posiłki, które będą posiadały grillowy aromat i smak.

Tutaj chciałbym włożyć „kij w szprychy” wszystkim fanom grilli węglowych. Smak i aromat potrawy nie bierze się z tego że przygotowujemy nasze dania tylko i wyłącznie na grillu węglowym.

Na smak i aromat mają wpływ naturalne soki potrawy jakie podczas grillowania odparowują i ponownie dostają się wraz z dymem, który powstaje w momencie zetknięcia się soków, tłuszczu z rozgrzaną powierzchnią węgla lub brykietu lub z jak w przypadku grilli Broil King z powierzchnią aromatyzerów usytuowanych pod powierzchnia rusztu.

Z fanami grilli węglowych zgodzę się że dym z drzewa dodatkowo wprowadza nam aromat do potraw ale nie nadaje 100 %-go smaku potrawom.

Jeśli grillujemy na grillu gazowym a zależy nam na wprowadzeniu dymnego aromatu to w mamy do dyspozycji skrzynki do wędzenia z firmy Broil King dzięki którym w przestrzeni piekarnika możemy je umieścić z zawartością różnego rodzaju wiórek drzewnych lub pelletu, co wzbogaci nasze potrawy o te aromaty.

Warto tutaj dodać, że w ofercie występuje kilka rodzajów wiórków, które możemy stosować do podwędzania potraw.

Stosowanie przypraw, marynat sosów to kolejny sposób na wprowadzanie do przygotowywanych potraw interesujących smakowych nut.

Ważnym czynnikiem w poprawnym procesie grillowania jest wilgotność przygotowywanych potraw, do wprowadzenia dodatkowej wilgoci służą brytfanki, do których możemy wlewać wodę z przyprawami, wino lub piwo.

Brytfanna do grillowania

Dzięki temu nasze potrawy przygotowywane na grillu nie tylko będą charakteryzowały się ciekawym aromatem i smakiem ale co istotne nie będą przesuszone.

Z pewnością grillmasterkowm i grillmasterom zdarza się grillować kawałki mięsa na których chcemy uzyskać charakterystyczna diamentową kratkę.

W grillach bardzo łatwo uzyskać taki efekt dzięki rusztom, które z jednej strony posiadają stożkowy kształt. O rusztach możesz przeczytać tutaj.

Dwustronny ruszt z odlewu stali szlachetnej Imperial | Regal - 1szt.

Wystarczy ułożyć porcję mięsa na ruszcie zorientowaną na godzinę 10.00 aby po uzyskaniu charakterystycznych pasków ułożyć porcję w orientacji na godzinę 2.00.

W ten sposób uzyskamy pożądanych diamentowy wzór na powierzchni grillowanej porcji.

Trzeba podkreślić zdecydowanie, że pozytywny efekt kulinarny nie jest uzależniony od grillowania tylko i wyłącznie na węglu lub brykiecie ale wpływ na końcowy smak i aromat ma również technologia.

Przyprawy, sosy, marynaty jak również sama jakość użytego mięsa czy innych dodatków użytych do przygotowania naszych potraw wpływa na efekt końcowy.

Warto te czynniki wziąć pod uwagę przygotowując grillowe smaczności, w kolejnym artykule postaram się przybliżyć metody grillowania oraz wyjaśnić szczegóły tworzenia się diamentowego wzoru na powierzchni mięsa.

Zostaw komentarz