Grillowanie kurczaka technologia
Pamiętam jak w połowie lat 90 hitem sprzedaży dań gotowych były kurczaki z rożna, zapach kurczaków był wyczuwalny z daleka a punktów gdzie można było kupić kurczaka było naprawdę dużo.
Aktualnie kebaby i pizze są najbardziej dostępnymi szybkimi daniami a kurczaki stały się passe. Nie mniej jednak jest kurczak z rożna jest daniem atrakcyjnym i warto wziąć pod uwagę taką propozycję kulinarną jeśli planujemy przyjęcie dla 4-6 osób a nawet dla większego grona.
Przygotowanie kurczaka z rożna jest dosyć proste i wymaga przestrzegania kilku zasad, które już wcześniej podawałem w artykułach poświęconych technologii grillowania, linki do tych materiałów znajdują się tutaj i tutaj.
Dla mniej cierpliwych sugeruję zastosowanie się do poniższych wskazówek, które pomogą nam w odniesieniu sukcesu w przygotowaniu kurczaka z rożna.
- Dobrze przyprawione mięso
- Osobiście lubię jak kurczak jest odpowiednio przyprawiony, mięso wchłonie zapachy i aromaty z przypraw, które będziemy odczuwać podczas konsumpcji. Pamiętajmy aby odpowiednio dosolić kurczaka, sól wydobywa z mięsa smak oraz podkreśla walory smakowe. Mięso powinniśmy marynować w przyprawach minimum 4 godziny, rekomenduję nawet pozostawienie kurczaka w przyprawach na ponad 12 godzin, warto wówczas kontrolować ilość użytej soli do marynowania aby kurczak nie był zbyt słony ( rekomenduję 1 łyżeczkę na 0,5 kg mięsa). Kurczaka możemy marynować na sucho tzn, tylko w przyprawach lub na mokro wówczas możemy przygotować odpowiedni sos. Można też korzystać z gotowych mieszanek do marynowania, ja polecam, Marynatę Sweet & Sticky Chicken FSSHB000005
Wystarczy posypać mięso przez grillowaniem i pozostawić na całą noc w lodówce aby mięso nabierze wyrazistego smaku.
2. Przestrzeganie temperatury (lepiej dłużej grillować w niższej temperaturze niż krótko w temperaturze wysokiej).
- Kurczaka powinniśmy grillować w średniej temperaturze w przedziale 180-190°C przez około 1- 1,5 godziny, jednak jeśli kurczak jest duży lub gdy grillujemy jednocześnie 2 szt. to czas należy przedłużyć o około 0,5 godziny. Kurczak będzie dobrze ugrillowany jeśli temperatura mięsa w środku osiągnie 75°C, temperaturę możemy zmierzyć termometrem z dwoma sondami 61935 od firmy Broilk King. Dwie sondy pozwalają na pomiar temperatury w dwóch miejscach jednocześnie a osiągnięcie zadanej temperatury sygnalizowane jest lub dźwiękiem.
Dla niecierpliwych polecam termometrem do błyskawicznego pomiaru 61825 temperatury. Sondę powinniśmy umieścić w najgrubszym miejscu kurczaka np. w udzie i odczytamy na wyświetlaczu temperaturę w mięsie.
Niższa temperatura mięsa będzie powodowała że odczujemy smak surowego mięsa no i nie pozbędziemy się bakterii, zbyt wysoka temperatura będzie powodowała, że mięso będzie przesuszone i twarde, dlatego stosowanie termometrów podczas grillowania uważam za obligatoryjne, ponieważ to od temperatury wewnątrz mięsa zalezy nasz kulinarny sukces.
3. Grillowanie w sposób konwekcyjny czyli pośredni
- Kurczaka grillujemy w sposób pośredni to znaczy, że ciepło powinno pochodzić z bocznych palników tak aby ciepło z palnika podgrzewało powietrze w piekarniku grilla a nie bezpośrednio oddziaływało na mięso kurczaka. O grillowaniu na rożnie i metodach grillowania piszę tutaj. Do grillowania konwekcyjnego polecam Stojak do kurczaka z brytfanną 69133 od firmy Broil King.
Stojak posiada pojemnik na płyn na który nadziewamy kurczaka, dzięki takiemu rozwiązaniu podczas grillowania dostarczamy wilgoć do mięsa i nasz kurczak nie będzie suchy. Na brytfance możemy ułożyć aromatyczne dodatki, które wzbogaca bukiet zapachowy dania oraz smak. Przy zdejmowaniu gotowego dania z grilla pamiętajmy o stosowaniu rękawic ochronnych na dłonie. Ja polecam rękawice skórzane 60528 od firmy Broil to wysokiej jakości rękawice dobrze chroniące dłonie i przedramiona przed wysoką temperaturą.
Innym sposobem na grillowanie kurczaka jest wykorzystanie rożna, które jest w wyposażeniu grilla, jeśli nasz grill nie posiada rożna w fabrycznym wyposażeniu to możemy go dokupić. Polecam zestaw rożna Broil King 60522
4. Zapewnienie wilgoci naszej potrawie
- Wilgoć podczas grillowana kurczaka na rożnie jest bardzo ważna i aby zapewnić właściwe nawilżenie potrawy zwłaszcza jak korzystamy z rożna. Warto umieścić po kurczakiem brytfankę ze stali szlachetnej 63106, którą możemy wypełnić wodą z przyprawami, winem lub piwem, wszystko zależy jakimi aromatami chcemy wzbogacić mięso.
To tyle w temacie teorii technologii grillowania kurczak na rożnie, no może warto po zdjęciu kurczaka lub kurczaków z rożna nie od razu kroić je na porcję, mięso powinno odpocząć około 10 minut, zachowa dzięki temu więcej wilgoci i aromatu z przypraw.
Jeśli już widzisz na swoim grillu złotobrązowego pachnącego kurczaka, to zapraszam do kolejnego artykułu gdzie podam przepis na smacznego kurczaka z rożna z ziemniakami przyprawianymi kurkumą i kminkiem, którego będę przygotowywał na rożnie. Zapraszam.