Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Grillowanie w „Glinie”

Tytuł może wskazywać jak grillować w glinie, w tym artykule nie będę się zajmował jednak jakimś wyrafinowanym przepisem na niecodzienny sposób przygotowania potrawy z grilla.

Chciałbym przekazać trochę informacji na temat używania aluminium podczas grillowania i gotowania. Jak zwykle moi klienci zadają pytania, które uświadamiają jak z wieloma zagadnieniami spotykamy się kuchni i nie tyle mi chodzi o smaki itp. cechy potraw a o materiały w których przygotowujemy potrawy. Glin to nazwa chemiczna pierwiastka, które bardziej znamy jest pod nazwą aluminium.

Kuchnia jest pełna aluminiowych przedmiotów takich jak garczki, patelnie, sztućce, tace, itp.  Do grillowania używamy folii aluminiowej i wspomnianych wyżej tacek. No cóż potrawa zawinięta w folię i tak grillowana posiada większość soczystość, aromat przypraw ma szanse bardziej przeniknąć do wnętrza potrawy. Potrawy grillowane na tackach aluminiowych nie stykają się bezpośrednio z ogniem a wypływające z potraw soki i tłuszcze nie kapią na rozgrzane węgle grilla, czy do wnętrza grilli zasilanych innym paliwem. W zasadzie stosowanie tacek i folii aluminiowej jest praktyczne ponieważ pozwala na sprawniejsze przygotowanie potraw, jest jeszcze drugi aspekt stosowania aluminium w procesie przygotowywania potraw a jest nim aspekt zdrowotny. Okazuje się, że podczas stosowania folii aluminiowej i tacek podczas grillowania związki aluminium przedostają się do potraw no a później oczywiście umiejscawiają się w naszym organizmie. No cóż po raz kolejny potwierdza się powiedzenie że składamy się z tego co jemy.

Dlaczego aluminium jest obecne w kuchni i dlaczego jest niezdrowe dla człowieka?

Produkcja aluminium jest stosunkowo prosta i tania a sam „glin” jest jednym z najczęściej występujących pierwiastków w przyrodzie. Dlatego od szeregu lat znajduje zastosowanie w kuchni i opakowaniach produktów spożywczych.

Dzięki nauce dowiedzieliśmy się jednak, że aluminium ma też drugą stronę, która niekorzystnie oddziaływane na nasz organizm, gromadzi się w płucach, mózgu, kościach i tkankach miękkich.

Światowa organizacja zdrowia przyjęła, że dla człowieka maksymalna ilość aluminium jaką możemy przyjąć to 1 mg na 1 kg masy ciała dziennie. Oznacza to że dorosły człowiek przy masie własnej 80 kg może dziennie przyjąć lub jak kto woli spożyć wraz z pokarmem 80 mg aluminium bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia, po prostu tak niewielkie ilości tego pierwiastka zostaną usunięte z naszego organizmu.

Odkładanie się aluminium w organizmie powoduje zatrucie przekłada się na następujące konsekwencje:

  • osłabione funkcje intelektualne
  • zapominanie
  • problemy z koncentracją
  • zaburzenia mowy
  • zmiany osobowości
  • zmienny nastrój
  • depresję
  • demencję
  • omamy wzrokowe i słuchowe
  • osteomalację i częstsze złamania kości
  • zaburzenia motoryczne
  • osłabienie, zmęczenie
  • niedokrwistość
  • napady padaczki

Brzmi strasznie! ale takie mogą być konsekwencje zatrucia organizmu aluminium. Okazuje się że najwięcej aluminium w potrawach znajduje się wówczas kiedy zawijamy je w folię aluminiową oraz stosujemy tacki aluminiowe. Kwasowość potraw, wysoka temperatura, cienka warstwa metalu, powodują, że związki aluminium znajdują się potrawach. Stanowczo odradzam stosowanie aluminium podczas grillowania.

No dobrze ale jakich naczyń używać aby zapewnić bezpieczeństwo potrawom z grilla?

W ofercie Broil King znajdziemy mnóstwo woków, brytfanek, tac, wykonanych ze stali szlachetnej czy żeliwa, które zapewniają bezpieczne i wygodne przygotowywanie potraw na grillu. Sceptyk od razu podniesie kwestie kapiących soków i tłuszczu! W tej kwestii poradzimy sobie ponieważ mamy w grillach aromatyzery dzięki którym część soków odparowuje do potraw a część znajdzie swoje miejsce w misce ciekowej.

Nie możemy zapomnieć, że w grillach Broil King mamy do dyspozycji obustronne ruszty więc w przypadku tłustych czy soczystych potraw korzystajmy z rynienkowej strony rusztów.

Rekomenduję stosować naczynia, które nie będą nam szkodziły, więc stanowczo odradzam grillowanie w tackach aluminiowych oraz w folii aluminiowej, chociaż dla czasowego przechowywania żywności mogą być to dobre rozwiązania.

Zostaw komentarz