Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Grillowanie pod kątem w grillach Broil King serii Baron

Grillowanie pod katem może brzmieć nieco ekscentrycznie dla każdego kto grilluje ale spieszę wyjaśnić o co chodzi. W 2021 roku firma Broil King wprowadziła  zmodyfikowaną wersję dobrze znanej serii grilli Baron, o tych nowych rozwiązaniach możesz przeczytać tutaj.

W grillach Broil King występują ruszty dwustronne to znaczy że jedna strona jest stożkowa i to ona skupia energię cieplną, która przekazuje potrawom. Druga strona posiada charakterystyczne rynienki, które zatrzymują soki i tłuszcze i pozwalają na ponowne nasycenie aromatem i smakiem  potraw w trakcie odparowywania z rynienek płynów.

O rusztach dwustronnych w grillach Broil King możesz przeczytać tutaj. Każdy kto grilluje posiada doświadczenie że cześć płynów z potraw wydobywa się podczas ich grillowania i ten tłusty ociek potrafi się zająć połomieniem, wówczas nasze potrawy mogą zostać okopcone a w samych grillu może dojść do wzrostu temperatury co może w istotny sposób wpłynąć na smak aromat oraz wygląd grillowanej potrawy. Grille z serii Baron zostały wyposażone w możliwość ustawienia rusztów pod kątem 4 ° takie położenie rusztu powoduje, że nadmiar soków i tłuszczów jest odprowadzana w kierunku brzegu piekarnika by stamtąd spłynąć do miseczki na ociek znajdującej się pod piekarnikiem.  Ruszty od strony rynienkowej posiadają na końcach specjalne wyprofilowanie aby skuteczniej odprowadzać płyny.

Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej grillować takie potrawy, których składniki posiadają dużo tłuszczu. Pod kątem możemy ustawić ruszt od strony rynienkowej lub od strony stożkowej, wszystko dostosowane do naszych potrzeb. Ponieważ ruszty w grillach Baron są dzielone, możemy przeznaczyć tylko jeden lub dwa ruszty do ustawienia pod katem na pozostałych możemy grillować w dowolny sposób. Warto wspomnieć, że w grillach Baron możemy stosować naczynia wchodzące w system Do More, o którym możesz przeczytać tutaj.

Dla tych którzy nie lubią czytać zapraszam do obejrzenia filmu w którym omawiam wybrane elementy systemu Do More.

Aha ważna informacją pod katem możesz ustawić też płytę żeliwną 11242 lub żeliwnego woka Baron 69617 które wchodzą w skład naczyń i akcesoriów systemu Do More.

Ponieważ grille Broil King posiadają taką budowę, która umożliwia osiąganie kilku stref temperaturowych na powierzchni rusztów dodatkowo ustawienie ich pod katem rozszerza komfortowe możliwości grillowania. W związku z tym nad każdym palnikiem w grillu możesz ustawić ruszt na cztery sposoby:

Ruszt w pozycji rynienkowej

Ruszt w pozycji stożkowej

Ruszt pod kątem w pozycji rynienkowej

Ruszt pod kątem w pozycji stożkowej.

 Do operowania rusztami będzie konieczny uchwyt wielofunkcyjny 60745, który jest tak skonstruowany aby w wygodny i bezpieczny sposób operować rusztami oraz akcesoriami systemu Do More.

Uchwyt wielofunkcyjny

Na szczęście uchwyt wielofunkcyjny znajduje się w standardowym wyposażeniu grilli Baron i wyższych modeli a gdyby się gdzieś zapodział zapraszam do zakupów znajdziesz go tutaj.

I na koniec muszę pochwalić konstruktorów grilla Baron za tak ciekawe i przemyślane rozwiązanie, które jest unikalne w skali światowej i występuje tylko u tego producenta.

Zostaw komentarz