Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Grillowanie na desce w grillu gazowym

Grillowanie na desce to doskonałe urozmaicenie  smaku grillowanych potraw, to też ciekawa forma serowania przygotowanych smakołyków.  Możemy mocno zaskoczyć domowników czy znajomych niecodzienną formą grillowania ryb czy mięsa wieprzowego. 

Nim jednak po dwóch zdaniach zechcesz zakończyć czytanie tego artykułu, to proszę przeczytaj go do końca.

Jeszcze jakiś nieodległy czas temu, jeśli by mnie ktoś zapytał:

Czy można grillować na desce?

Z pewnością odpowiedź była by jednoznacznie na „Nie”

No cóż sztuka kulinarna, niejednego zaskakuję ze mną włącznie. Oczywiście powstaje szereg pytań na które postaram się pokrótce odpowiedzieć.

Na jakiej desce grillować ?

Oczywiście grillować na desce można ale nie może to być deska sosnowa czy  z drzewa które zawiera substancje  żywiczne, smoliste itp.  Związki zawarte w drewnie  przy działaniu wysokiej temperatury uwalniałyby się z drewna  co nie tylko popsułyby smak potraw ale wręcz byłyby szkodliwe dla naszego zdrowia.

Grillujemy na dwóch rodzajach drewna i wykorzystujemy do tego drewno cedrowe i drewno klonowe. W ofercie akcesoriów do grillowania marki Broil King znajdziemy gamę desek służących do tego celu

Jakie potrawy można grillować na desce z drewna cedrowego ?

Deska z drewna cedrowego służy do grillowania ryb, np: łososia, pstrąga oraz innych ryb pochodzących z wód słonych i słodkich oraz drobiu.

Deska cedrowa do grillowania
Co można grillować na desce z drewna klonowego?

Na desce z drewna klonowego najlepsze efekty uzyskamy grillując mięso wieprzowe.

Żeberka są tutaj jedną z najczęstszych potraw przygotowywanych na desce klonowej.

Klonowa deska do grillowania
Co się będzie działo z deską po włożeniu jej do rozgrzanego grilla?

Deska będzie tliła się w wysokiej temperaturze i wydzielała aromatyczny dym.

Jak długo będzie można używać jednej deski do grillowania?

Deska  umieszczona wewnątrz piekarnika będzie służyła  trzy lub cztery razy, wszystko zależy od czasu i temperatury. Po kilku użyciach po prostu się zwęgli.

Czy jakoś trzeba specjalnie przygotowywać deskę przed ułożeniem na niej potraw?

Deskę należy namoczyć w wodzie, przez około 30 minut.

Po tym czasie deskę smarujemy olejem na której będziemy kładki rybę lub mięso.

Po co moczymy deskę w wodzie?

Wilgotne drewno nie będzie się zapalało od wysokiej temperatury w grillu, przedłużamy w ten sposób żywotność deski. Z drugiej strony zwiększamy wilgotność w komorze piekarnika co dodaje potrawom soczystości .

Czy można moczyć deskę w winie, piwie soku lub w wodzie z dodatkami ziół i przypraw?

Tak, w oparciu o indywidualne gusty i doświadczenia możemy używać do moczenia deski również innych płynów. Z pewnością możemy w ten sposób wzbogacić smak przygotowanych potraw.

W jaki sposób jeszcze przygotowujemy deskę przed grillowaniem?

Deskę po wyjęciu z płynu, wycieramy oraz stronę na której będzie ułożona potrawa smarujemy olejem.

Jakiego oleju używać do grillowania?

Praktycznie każdy olej nadaje się do smarowania deski.

W jakich temperaturach grillujemy na desce?

Wszystko zależy od indywidualnego przepisu na daną potrawę.

Gdzie można kupić deskę do grillowania?

Oczywiście deskę do grillowania można kupić tutaj!

Gdzie najlepiej umieść deskę z potrawą w grillu?

Deskę z grillowana potrawą układamy bezpośrednio na rusztach znajdującymi się nad palnikami.

Cedrowa deska do grillowania

Oczywiście gorąco zachęcam do wykorzystywania nowych technologii przygotowywania potraw na grillu gazowym.

Grillowanie na desce jest pewnego rodzaju nową metodą, która zdobywa coraz liczniejsze grono zwolenników. Otwiera też niecodzienną pełna aromatów i smaków grillową kuchnię.

Na wysokie uznanie zasługuje również oryginalna forma serwowania dań na jeszcze dymiącej desce.

Zostaw komentarz