Grillowanie na grillach Pellet Broil King cz.1
Grillowanie to technologia przygotowania potraw, która również podlega zmianom i rozwojowi technologii, trendom itp. Jeszcze do niedawna jedynym sposobem grillowania były urządzenia zasilane węglem drzewnym lub brykietem. Dzisiaj grillujemy na grillach gazowych, grillach elektrycznych, które to zaczęły wypierać te tradycyjne grille węglowe. Oczywiście każde z tych nowych i nie nowych już technologii ma swoich zwolenników jak i zagorzałych przeciwników ale cóż tego rodzaju dywagacji chyba nie da się rozstrzygnąć. Dobra wiadomość jest taka, że każdy znajdzie dla siebie coś, co mu odpowiada a wybór urządzeń jest naprawdę duży.
Do nas powoli wkracza grillowanie na grillach zasilanych pelletm. Pellet to rozdrobnione drewno, które jest później prasowanie pod wysokim ciśnieniem co powoduje, że tworzą się wygodne w używaniu podłużne kawałki paliwa z drewna. W zależności od rodzaju drewna z którego wytworzony jest pellet w grillowaniu poza ciepłem, pellet umożliwia nadanie potrawom odpowiedniego aromatu i smaku.
Tylko nie biegnijmy do sklepów, które sprzedają pellet do ogrzewania, ten rodzaj paliwa z całą pewnością nie będzie się nadawał do grillowania. No i raczej pelletu nie będziemy mogli użyć w tradycyjnym grillu węglowym, no chociaż jak się ktoś uprze to pewnie udowodni że się da.
W ofercie grilli marki Broil King znajdziemy kilka modeli grilli zasilanych pelletem, które już zdobywają swoich zwolenników, ja miałem przyjemność zapoznania się z modelem grilla pellet Regal 500 i chciałbym opisać swoje wrażenia.
Grill posiada ciekawe wzornictwo, podobny do grilli węglowych typu lokomotywa, jednak od razu widać że urządzenie jest nowoczesne za sprawą elektronicznego panelu sterowania grilla. No cóż chyba robię się gadżeciarzem ale z drugiej strony ta technika pomaga i ułatwia obsługę grilla, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana.
Drugie wrażenie, to że urządzenie jest bardzo solidnie zrobione, ilość żelaza z którego zrobiony jest grill naprawdę robi wrażenie. Grubości ścianek, przekroje rusztów, wszystko naprawę imponuje jakością i solidnością. Ewidentnie firma Broil King nie oszczędzała na materiałach a wniosek z tego że budową grilli zajmują się inżynierowie i technicy a nie ekonomiści.
Kolejnym elementem, który poza nowoczesnością, solidnością wykonania to wielkość grilla, urządzenie naprawdę robi wrażenie. Główny ruszt o wymiarach 49x 81 cm umożliwia grillowanie naprawę dużych kawałków mięsa.
Po bliższym zapoznaniu się z grillem dostrzegamy też bardzo praktyczne detale jak pojemnik na popiół, pojemnik na tłuszcz, zasobnik na pellet, wygodną półkę górną, która powiększa tylko powierzchnię grillowania o kolejne cm2. W grillu nie brakuje również rożna elektrycznego dzięki któremu nasze grillowanie będzie bardziej zaawansowane.
Panel sterownia wyposażony jest w 2 sondy które pomagają w kontroli temperatury, wszystkie parametry możemy obserwować na wyświetlaczu w panelu sterowania lub w aplikacji w telefonie, łączność ze smartfonem uzyskujemy przez WiFi lub Bluetooph.
Zapraszam do przeczytania drugiej części artykułu o grillach na pellet Broil Kinh