Grill w ogrodzie czyli sposób na przyjemne spędzanie czasu!
Zwykle nasze grillowanie ma charakter okazjonalny, grillujemy wówczas jak zaprosimy znajomych, przyjaciół czy członków rodziny. Grill zastępuje w jakimś sensie ognisko, jego ciepło i aromatyczne zapachy przygotowywanych potraw niewątpliwie zbliżają do siebie uczestników grillowej biesiady. Grill jest więc często pretekstem do zorganizowania towarzyskiej formy spędzania czasu wolnego. Zwykle nie traktujemy grilla jako naszego domowego sprzętu do codziennego użytku a bardziej okazjonalnie, takie podejście jest powszechne. Może jednak warto zmienić podejście do grillowania, może warto grilla używać codziennie do przyrządzania śniadań, obiadów czy kolacji.
Tylko kto by chciał rozpalać grilla węglowego, trzeba czasu cierpliwości no i ten dym, rozumiem że nie każdemu chciałoby się przed pracą rozniecać grilla węglowego ale tutaj w sukurs przychodzą grille gazowe lub elektryczne. Samo przygotowanie grilla gazowego lub elektrycznego do pracy jest proste, wystarczy uruchomić palniki lub grzałkę i po 10 -15 minutach możemy rozpocząć przygotowywanie grillowego dania więc czemu nie używać grilli codzienne? skoro ich uruchomienie jest takie proste!
Warto też wcześniej przemyśleć jakie danie będziemy chcieli przygotować na grillu, komponenty można przygotować dużo wcześniej tak aby sam proces przygotowywania dania maksymalnie skrócić i uprościć. Dla mnie grill ma niewątpliwie jedną chociaż nie jedyną zaletę, używamy go na zewnątrz budynku i dzięki temu przenosimy cześć naszej kuchni po prostu do ogrodu. Wychodzimy więc z przygotowywaniem posiłków i z ich konsumpcją z pomieszczeń, spędzając dodatkowe chwile w ogrodzie czy na tarasie po prostu bliżej przyrody i to jest nasze dodatkowe kilka chwil relaksu.
Przecież grillowanie jak najbardziej kojarzy nam się z wypoczynkiem, relaksem odreagowaniem problemów dnia codziennego więc dlaczego nie korzystać z tego relaksy częściej?
Dla mnie niewątpliwą przyjemność mają wspólne rodzinne posiłki na zewnątrz, wiem że zdarza się rozpoczynać pracę o różnych godzinach i ze śniadaniami w dni robocze jest trudno natomiast przygotowanie wspólnej kolacji obiadów w dni wolne od pracy jest jak najbardziej realne i nie jest to absolutnie kłopotliwe.
Naszego grilla można traktować jako urządzenie codziennego użytku analogicznie jak każdy domowy sprzęt, którego używamy do przygotowywania posiłków w kuchni.
Jeśli ktoś sceptycznie podchodzi do jakości dań z grilla, które mogą podnieść nam poziom trójglicerydów we krwi to rzeczywiście jedzenie codziennie karkówek i kiełbas może się przyczynić do gorszych wyników w naszego organizmu. Jednak jeśli rozszerzymy gamę dań, które możemy przygotowywać na grillu to może się okazać, że nie tylko będziemy spożywać zdrowe jedzenie ale też bardzo urozmaicone. Wszystkie te aspekty codziennego lub prawie codziennego grillowania mają też pewną zaletę socjalną ponieważ pozwalają domownikom spędzać więcej czasu razem i takie spotkania przy grillu powinny w dużej mierze posiadać taki właśnie charakter. Spędzanie wspólnego czasu przy grillu może też podnieść nasze wzajemne relacje na wyższy poziom i wprowadzić niewątpliwie urozmaicenie do naszych codziennych rutyn.
Mam nadzieję, że dostrzeżecie w grillu codziennego przyjaciela, który umili i urozmaici nam czas, zachęcam więc do grillowania.