„Do More”- czyli zrób więcej na grillach Broil King
Jeśli wyobrażamy sobie, że grill służy jedynie do grillowania kiełbasek czy karkówki to jesteśmy w wielkim błędzie. Dzisiaj grille możemy wykorzystywać do przygotowywania bardzo różnych potraw, nikogo nie powinno zdziwić, że w grillu usmażymy naleśniki a nawet upieczemy chleb.
Możliwości grilla rozszerzają wyposażenie oraz dodatkowe akcesoria, które możemy dokupić od razu przy zakupie grilla lub w późniejszym okresie jeśli poczujemy potrzebę rozwijania swoich umiejętności grillowania. Bardzo dobrze sprawdzają się odpowiednio dobrane akcesoria, które po wyjęciu jednej lub dwu części rusztu możemy umieścić w tak powstałej wolnej przestrzeni. Tak wyrafinowany system Akcesoria znaleźć w grillach Broil King, który występuje pod nazwą „Do More”.
System Do more – czym się charakteryzuje?
Dopasowane do szerokości pojedynczego rusztu grilla woki pozwalają na wygodne przygotowanie potraw ponieważ po wok żeliwny licuje się z powierzchnią pozostałych rusztów. Akcesorium tego systemu uzupełniają płyty żeliwne tylko w tym przypadku musimy z grilla usunąć aż dwie części rusztu.
Stosowanie systemu „Do more” pozwala na jednoczesne przygotowywanie różnych potraw, w woku żeliwnym możemy przygotowywać np.: gulasz a obok na płycie np.; warzywa i jeszcze pozostanie nam jeden element rusztu do grillowania mięsa. To znacznie ułatwia przygotowywanie potraw i skraca czas grillowania. Akcesoria systemu są tak dobrane aby pod każdym z nich znajdował się pojedynczy palnik za wyjątkiem płyty żeliwnej, której powierzchnia znajduje się nad dwoma palnikami.
System „Do More” możemy stosować w następujących modelach grilli:
- seria Imperial
- seria Regal
- seria Baron
- seria Crown oraz Crown Classic
- serie grilli gazowych do zabudowy Imperial i Regal
W innych modelach grilli Broil King akcesoria po prostu należy ustawić bezpośrednio na ruszcie jedynie płyta żeliwa zmieści się w miejscy ½ powierzchni rusztu. Przy zakupie akcesoriów do grilli:
- Gem 310
- Royal 320
- Seria Morach
należy sprawdzić czy planowane do zakupu akcesoria zmieszczą na się ruszcie.
Akcesoria systemu „Do More”
- Wok żeliwny – to jedno najciekawszych akcesoriów systemu „Do More” wkładamy go w miejsce pojedynczego rusztu, wykonany z żeliwa doskonale utrzymuje ciepło, posiada miejsce do włożenia uchwytu wielofunkcyjnego ułatwiającego włożenie i wyjęcie woka z grilla.
- Wąska brytfanna perforowa, wykonana ze stali szlachetnej, przydatna do grillowania warzyw. Otwory w dnie brytfanny pozwalają na odprowadzenie nadmiaru soków, brytfannę ustawiamy na powierzchni rusztu.
- Wok do grillowania, służy do przygotowania mniejszych porcji mięsa lub warzyw, wykonany ze stali szlachetnej, posiada otwory w dnie do odprowadzenia nadmiaru soków. Co ciekawe może służyć za pokrywkę do brytfanny wysokiej.
- Skrzynka do wędzenia, która umieszczamy na aromatyzerach- służy do grillowania w dymie, dzięki wydobywającemu się dymowi dodatkowo wzbogacamy aromat i smak mięsnych potraw z grilla.
- Zestaw do szaszłyków – znakomicie ułatwia przygotowanie szaszłyków, podstawę umieszczamy na ruszcie, podwójne szpikulce do szaszłyków zapewniają stabilne ustawienie porcji podczas grillowania.
- Deska do grillowania- wykonana z drewna cedrowego do grillowania ryb i z drewna klonowego do grillowania mięs. Drewno podczas grillowania przekazuje potrawom poprzez dym aromat wzbogaca ich smak.
- Wąska stalowa płyta do grillowania – służy do przygotowywania mniejszych porcji mięsa czy owoców morza.
- Płyty żeliwne- obustronne, które możemy używać w grillach z gładkiej strony jak patelni do smażenia i grillowania. Strona prążkowana służy do grillowania mięsa i warzyw.
- Wąska aluminiowa tacka 3 szt. -wielkością dobrana do powierzchni jednego rusztu w grillach Imperial, Regal, Baron, Crown, Gem i Cart, rozmiar tacki to: 15c36x3,8 cm
Przy wyborze grilla lub później przy zakupie akcesoriów dobrze jest rozpoznać oferowane możliwości, zawsze dobrze jest skontaktować się ze sklepem specjalistycznym gdzie można uzyskać pomoc i informacje.