
Co zrobić przed pierwszym uruchomieniem grilla gazowego?
Każdy posiadacz grilla doznaje po zakupie tej fantastycznej “ekscytacji pierwszego razu”: pierwsze uruchomienie, pierwsze potrawy, które nie zawsze się udają. Pamiętamy naszego pierwszego kurczaka… Z zewnątrz piękna, brązowa skórka, parujący aromat przypraw i drobiu, szkoda tylko, że kurczak nie chciał odejść od rusztu, a w środku był na wpół surowy. No cóż, uczenie się na własnych błędach ma swoją cenę, więc warto szukać informacji i korzystać z wiedzy innych.
Przygotowanie grilla gazowego
Jak przygotować grilla gazowego do wydajnej pracy? Mamy już nasz upragniony sprzęt w pudełku i czekamy na kolegę, który pomoże nam go złożyć.
Montaż grilla – samodzielnie
Instrukcja niby obrazkowa i sam montaż wydaje się niezbyt trudny, ale pierwszy raz zawsze przysparza emocji, czy nie zabraknie jakichś elementów i czy wszytko nam się uda. Na sam montaż trzeba założyć, że kilka godzin i kilka piw minie, nim złożymy naszego nowego grilla.
Montaż grilla – usługa
Innym rozwiązaniem jest zamówienie usługi montażu grilla u sprzedawcy, chociaż przy zakupie przez internet lub w markecie, może być trudno z taką usługą. Jeśli jednak kupujesz grilla w autoryzowanym punkcie, zawsze można porozumieć się ze sprzedawcą. Taka usługa nie jest droga, a mamy gwarancję i wygodę, że całą pracę wykona ktoś inny i bierze na siebie odpowiedzialność za jego właściwą pracę.
Pierwsze uruchomienie grilla
Pozostaje nam cieszyć się pierwszym uruchomieniem grilla! Aczkolwiek, jeśli montaż będzie przeprowadzał serwis producenta, a będzie on rzetelny i wykwalifikowany, to po złożeniu grilla sprawdzi nam urządzenie i przeprowadzi krótki instruktaż.
Jeśli jednak naszego grilla gazowego złożymy samodzielnie, to trzeba się wczytać w instrukcję obsługi i przejść kilka podstawowych etapów.
1. Podłączanie butli gazowej i sprawdzanie szczelności
Gaz nie może wydobywać się z butli gazowej w niekontrolowany sposób, więc aby było bezpiecznie, musi być szczelnie. Nawaniacz możemy sprawdzić “nosem” – raczej szybko poczujemy, że coś jest nie tak, w przypadku nieszczelności. Istnieją jednak specjalne pasty, przeznaczone do sprawdzenia połączeń z gazem.
2. Testowanie iskrownika
W większości przypadków jest on piezoelektryczny, zasilany baterią.
Przy podniesionej pokrywie piekarnika, powinniśmy po kolei przekręcić każde pokrętło, służące do sterowania siłą palnika, do pozycji maksymalnej i uruchomić iskrownik. Gaz powinien się zapalić. Jeśli wszystko działa poprawnie, należy wyłączyć grilla.

3. Przygotowanie rusztu żeliwnego i ze stali szlachetnej
Przy rusztach, które składają się z prętów ze stali szlachetnej, tę czynność można praktycznie pominąć. O tym, jak przygotować i dbać o ruszt żeliwny, zachęcamy przeczytać w osobnym artykule.

5. Testowanie palników grilla
Przy otwartej pokrywie piekarnika, uruchamiamy wszystkie palniki grilla. Trzeba pamiętać, aby nie uruchamiać palnika kuchenki bocznej, jeśli znajduje się w wyposażeniu i jest ona zamknięta pokrywą. Dotknięcie rozgrzanej do wysokiej temperatury pokrywy kuchenki, może skutecznie opóźnić start naszego grilla nawet o kilka tygodni!

6. Wypalanie pozostałości poprodukcyjnych
Po uruchomieniu grilla, trzeba wypalić pozostałości poprodukcyjne. Grill gazowy, po osiągnięciu temperatury 350oC, zacznie dymić, a zapach będzie wskazywał na to, że wypalają się substancje technologiczne. Ten proces będzie trwał około 30 minut.
Jak z grilla przestaje się dymić i nie będzie przykrego zapachu, to znaczy, że pierwsze “technologiczne” uruchomienie mamy już za sobą.
Grill gazowy gotowy do pracy!
Nasz grill jest gotowy do użycia! W tej chwili możemy już próbować grillować nasze pierwsze potrawy. Na początek proponujemy grillowane ziemniaki w mundurkach i karkówkę lub nasze ulubione kiełbaski. Proste dania może i nie są wymagające, ale przygotowane własnoręcznie – smakują wyśmienicie.

Wystartowaliśmy! Życzymy udanego grillowania!