Infolinia:  723 641 748

PON-PIĄ:  09:00-17:00

RATY 0% PayU

Boczny palnik na podczerwień do grilli gazowych Broil King

Dla miłośników soczystych i krwistych steków Broil King proponuje rozwiązanie na szybkie grillowanie. Jeśli posiadasz grilla Broil King z boczną kuchenką i chcesz grillować steki i to w wysokiej temperaturze to idealnym rozwiązaniem dla Twoich potrzeb będzie właśnie boczny palnik na podczerwień 18673. Palnik pozwala na osiąganie bardzo wysokich temperatur osiągających nawet 800 °C w takich warunkach temperaturowych mięso bardzo szybko się ścina na powierzchni pozostając we wnętrzu soczyste.

Palnik można  zainstalować w grillach Broil King, które są wyposażone jest w boczą kuchenkę, ze względów konstrukcyjnych nie będzie  możliwy montaż palnika na podczerwień w grillach do zabudowy.

W komplecie z urządzeniem otrzymamy pełny zestaw do montażu. Właściciele grilli w których kuchenka boczna jest zasilana przewodem z gumy powinni zaopatrzyć się w przewód stalowy do podłączenia całości do instalacji gazowej grilla. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu chętnie pomożemy przy takiej transformacji grilla.

Część grzewcza emitująca promieniowanie podczerwone palnik wykonana jest z ceramiki, przez którą przepływa gaz. Po zapaleniu paliwa,  cała powierzchnia rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury emitując równomierne ciepło na całej powierzchni.  Promieniowanie podczerowne z ceramiki przekazywane jest do rusztu oraz do steka.

Ruszt wykonany z prętów ze stali szlachetnej jest bardzo trwały jednocześnie bardzo dobrze akumuluje wysoką temperaturę aby przekazać ją do potrawy. Wysokość rusztu możemy regulować na dwóch dostępnych poziomach.

Korpus palnika wykonany jest ze stopu aluminium, co gwarantuje jego trwałość oraz posiada taką konstrukcję aby możliwe było odprowadzenie tłuszczu podczas grillowania steka do specjalnego pokemnika. Czyszczenia palnika polega na wypaleniu pozostałości po grillowaniu, czyli wykorzystujemy efekt pirolizy oraz  oczyszczeniu pojemnika na reszki. Pamiętajmy o pokryciu rusztu warstwą oleju, dzięki czemu będzie nam niezawodnie służył. Palnik może  być stosowany do przygotowania potraw analogicznie jak kuchenka boczna, a poprzez to że osiąga bardzo wysoką temperaturę możemy na nim zagotować bardzo szybko wodę. Regulacja mocy palnika odbywa się analogicznie jak w standardowej kuchence bocznej przez dedykowane pokrętło/ zawór. Należy mieć świadomość, że regulacja temperatury będzie tylko w wąskim zakresie, więc osiąganie niskich temperatur w przypadku palnika na podczerwień nie będzie możliwe.

Warto wiedzieć że dysponując palnikiem na podczerwień nie musimy rozgrzewać całego grilla aby przygotować steka, wystarczy nam w zupełności sam palnik.  

Co ciekawe palnik na podczerwień występuje w wariancie na gaz ziemny oraz na gaz z butli. Chciałbym jeszcze wspomnieć o płomieniu pilotującym, który pozwala na rozpalenie wszystkich kanałów ceramicznych w przypadku gdyby silny podmuch wiatru przygasał niektóre części powierzchni palnika.

Dla prawdziwych mistrzów grillowania i smakoszy soczystych steków to niezastąpione narzędzie, które powinno się znaleźć na wyposażeniu każdego  grillowego profesjonalisty.

Zostaw komentarz